het leven zit

vol verhalen

oude stapel foto's

Familiegeschiedenis in beeld


Doe de groeten aan Frits uit Wenen

Kindertransporten na de Eerste Wereldoorlog

Doe de groeten aan Frits uit Wenen” zei mijn moeder Bouwina Veldhuis-Beintema altijd als we met vakantie richting Oostenrijk gingen. Frits was een jeugdvriend van haar, hij verbleef rond 1935 enige jaren in Nederland. Ik kon deze aanhef goed gebruiken toen Gens Nostra een oproep deed om een artikel over de Eerste Wereldoorlog te schrijven.

Ik had eens in een plaatselijk blaadje van Leeuwarden (Het Kleine Krantsje) artikelen gelezen van de hand van Otto Lenk en herinnerde me vaag dat hij ook uit Wenen kwam. Het blaadje was online te lezen. Hij kwam met een zogenaamd ‘kindertransport’ vanuit die stad naar Nederland om aan te sterken na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Hij bleek een vriend van Frits te zijn geweest.

In de online kranten (delpher) zocht ik naar gegevens, ik raadpleegde de website vijfeeuwenmigratie en las scans van Oostenrijkse kranten. De gevonden gegevens werden door mij verwerkt tot een artikel dat helemaal werd geschreven met behulp van onderzoek op internet. Wilt u het artikel lezen, dan kan dat in Gens Nostra nummer 9 (september) van 2016. Ik kreeg bijna twintig reacties van nakomelingen van zo’n ‘transportkind’, deze verwerkte ik tot een artikel dat verscheen in nummer drie van 2017.

Antonia Veldhuis

 

 

zittend: mijn grootouders Antonia Kuiper en Gerrit Beintema, achter de tafel Frits Laser met zijn moeder