Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

AFGELAST – Amersfoort – excursie naar het Waterliniemuseum “Fort bij Vechten” (Bunnik).

17 april, 14:00 - 17:00 CEST

Evenement Navigatie

Op vrijdag 17 april 2020 houden we om 14.00 uur een excursie naar het Waterliniemuseum, Fort bij Vechten in Bunnik.

Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren.
De aanleg van de forten rondom Utrecht vond plaats tussen 1815 en 1826. De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Het Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. De forten aan de oostkant van Utrecht staan ook bekend als ‘De Stelling van Utrecht’.
Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd. Het fort is 17 hectare groot en na Rhijnauwen het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Mobilisatie van het fort was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940, maar bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest. Sinds 1996 is het fort eigendom geworden van Staatsbosbeheer en is het opengesteld voor publiek. In 2015 opende het Waterliniemuseum zijn deuren.
De excursie begint on 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Er kunnen tot ongeveer 20 personen mee. Indien meer personen zich aanmelden komt er een tweede rondleider. De rondleiding wordt betaald door de NGV-afdeling Amersfoort en omstreken en is voor u gratis. De rondleiding is op het fortterrein onder meer langs de bomvrije kazerne, de wasplaats, kazematten, kruitkamer en het oudste gebouw van het fort; het Redult en is minder goed toegankelijk voor hen die slecht ter been zijn. Dit geldt niet voor het museum, dat is rolstoeltoegankelijk en er zijn invalidentoiletten. Onze gidsen nemen u mee naar verborgen plekken en vertellen het verhaal over de geschiedenis van Fort bij Vechten.

Indien men het museum zelf wil bezoeken kan dat na afloop van de rondleiding, circa 15.30 uur tot 17.00 uur of eventueel voor de rondleiding maar hoeft niet. De toegang tot het museum is voor eigen rekening en kost € 9,50 per persoon en is met de museumjaarkaart gratis. Na afloop kunt u in de museumwinkel of het VVV-kantoor een uitrijmunt halen tegen betaling van 4 euro. Pinnen is mogelijk.

Reisroute via de A12, afslag Bunnik.
Vanuit Utrecht: aan het einde van de afrit linksaf, onder de A12 door, bij de stoplichten rechtsaf richting Bunnik.
Vanuit Arnhem: aan het einde van de afrit bij het stoplicht rechtdoor Bunnik in.
Vervolgens:

  • Bunnik helemaal doorrijden en provinciale weg richting Utrecht volgen.
  • 400 meter na het bord Rijnauwen, linksaf, net voorbij het fietsstoplicht en “Restaurant Vroeg”. Hier staat ook het eerste bruine richtingbord met ‘Fort Vechten’ erop.
  • Het gehucht Vechten door, het spoor over en via een tunneltje onder de A12 door.
  • Meteen na het tunneltje rechtsaf de parkeerplaats oprijden.

Reisroute vanuit Utrecht:

  • Richting Bunnik via de Gansstraat of langs stadion de Galgenwaard.
  • Via de provinciale weg (de Koningsweg) richting Bunnik tot Amelisweerd
  • Voor “Restaurant Vroeg” rechtsaf
  • Het gehucht Vechten door, het spoor over en via een tunneltje onder de A12 door.
  • Meteen na het tunneltje rechtsaf de parkeerplaats oprijden.

Maak je gebruik van een routeplanner? Voer dan Fort bij Vechten, Achterdijk 12 in Bunnik in. Let op! Sommige routeplanners leiden je naar de leveranciersingang van het fort. De parkeerplaats voor bezoekers is te herkennen aan de ‘eendjes’ autoverhuur Duckcity.

Aanvullende informatie is verkrijgbaar bij Marcel van de Krol via 033-494 5110 of marcelvandekrol@hetnet.nl

Terug naar agendaoverzicht

Gegevens

Datum:
17 april
Tijd:
14:00 - 17:00
Website:
https://fortvechten.nl/

Organisator

NGV afdeling Amersfoort eo

Locatie

Fort Vechten (Bunnik)
Achterdijk 12
Bunnik, Nederland
+ Google Maps
Website:
https://fortvechten.nl/