Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

AFGELAST — Zaandam – Lezing “150 jaar railvervoer in de Zaanstreek”

26 maart, 20:00 - 22:00 CET

Evenement Navigatie

Welkom op onze bijeenkomst in wijkcentrum Dirk Prins om 20.00 uur

DEZE BIJEENKOMST IS AFGELAST VANWEGE HET CORONAVIRUS

Jan van der Male geeft een lezing over “150 jaar railvervoer in de Zaanstreek”

Stationschefs, spoorwegarbeiders, rangeerders, seinhuiswachters. Bij de spoorwegmaatschappijen werkten, toen de automatisering nog niet haar intrede had gedaan, tal van personen. Hele families waren actief “bij het spoor”. Spoorwegmaatschappijen waren echte familiebedrijven, waar men van vader op zoon een werkkring vond. Zij leidden treinen in goede banen en zorgden dat mensen en goederen op hun bestemming kwamen.

De lezing wordt verzorgd Jan van der Male. Hij zal ingaan op voorouders die vroeger ‘bij het spoor’ werkten. Specifiek het spoor in de Zaanstreek staat centraal, met uiteraard veel beeldmateriaal.

Anderhalve eeuw geleden, in oktober 1869, reed de eerste trein de streek binnen. Wie legden de lijn aan, wie bestuurden de treinen, bedienden de seinen en bruggen, controleerden de kaartjes en laadden goederen in en uit? We volgen het spoor van enkele ‘spoorse’ Zaankanters.

Natuurlijk bent u ook benieuwd of u ook ‘spoorse’ voorouders heeft. Daarom is er deze avond ook ruim aandacht voor de bronnen die u kunnen helpen om meer te weten te komen over eventuele ‘spoorkanters’ in uw familie.

Jan van der Male is auteurs van het boek: 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek; een historisch overzicht van spoorweggeschiedenis in de periode 1869-2019

Toegang gratis voor leden en niet leden.
Zaal open vanaf 19.30 uur

Gegevens

Datum:
26 maart
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

NGV werkgebied Zaanstreek-Waterland
Website:
zwa.ngv-afdelingen.nl

Locatie

Wijkcentrum Dirk Prins
A.G. Verbeekstraat 35
Zaandam, 1501 RM Nederland
+ Google Maps
Website:
https://dirkprins.nl