Jonkvrouwe Kajsa Ollongren: eerste adellijke minister sinds 1981

 

Sinds 1981 heeft Nederland met Kajsa Ollongren (D66) als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en als Viceminister-president weer een adellijke minister, nadat jonkheer mr. Pieter Beelaerts van Blokland in de jaren 1977-1981 de laatste was als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Kajsa Ollongren studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde vervolgens aan de Ecole Nationale d’Administration in Parijs. Deze laatse opleiding staat bekend als een zeer prestigieuze opleiding voor hoge ambtenaren. Ook volgde zij een Leergang Internationale Betrekkingen op Clingendael.

De familie Ollongren is van oude Finse adel, die teruggaat tot in de 15e eeuw. Haar grootvader kwam als vluchteling na de Russische Revolutie naar Ned.-Indië en verkreeg in 1933 de Nederlandse nationaliteit. Haar vader was hoogleraar informatica en astronomie en werd in 2002 ingelijfd in de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer/jonkvrouw. Kajsa Ollongren is gehuwd en heeft samen met haar echtgenote twee kinderen.