Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Leeuwarden – Dorien Haagsma: lezing over landaanwinning in het Friese kustgebied

17 februari 2018, 13:30 - 16:00 CET

Evenement Navigatie

Landschapsbiografie en het belang van multidisciplinair onderzoek

Dorien Haagsma heeft Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis en later Landschapsgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (doct. ex. 2003 en 2015). Zij werkt als beleidsadviseur cultureel erfgoed bij de gemeente Súdwest-Fryslân.

Zij zal tijdens de lezing ingaan op het belang van het doen van multidisciplinair onderzoek en het opstellen van een landschapsbiografie. Dit doet zij aan de hand van het onderzoek dat zij in het kader van haar scriptie heeft verricht naar de polder het Workumer Nieuwland. De titel van deze scriptie is: “Landaanwinning in het Friese kustgebied. Een verklarend theoretisch model voor de zestiende- en zeventiende-eeuwse landaanwinning, getoetst aan de hand van een detailstudie van het Workumer Nieuwland in de periode 1556-1700.”

Een landschap heeft vaak een lange en complexe geschiedenis achter de rug waarbij natuurlijke en menselijke processen elkaar beïnvloeden. Door verschillende onderzoeksmethoden toe te passen, waaronder ook genealogisch onderzoek, kan de levensloop van een landschap in kaart worden gebracht. Hiermee kan een beeld worden geschetst van de leefomgeving van onze voorouders.

Gegevens

Datum:
17 februari 2018
Tijd:
13:30 - 16:00

Locatie

Historisch Centrum Leeuwarden
Groeneweg 1
Leeuwarden, 8911 EH Nederland
+ Google Maps
Website:
https://historischcentrumleeuwarden.nl/