Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Naarden – lezing over “Genealogie in Duitsland”

5 september 2018, 20:00

Afdelingsbijeenkomst met de lezing door Jos Kaldenbach over “Genealogie in Duitsland”

Zaal is open vanaf 19:30 u

Aanvankelijk stond ook de presentatie van Jaap van Zweeden over “Navigatie op de nieuwe website” op het programma. We hebben echter besloten deze uit te stellen naar een volgende bijeenkomst.

Genealogisch en historisch onderzoek in de Bondsrepubliek Duitsland is veel lastiger dan wij in Nederland gewend zijn. Er bestaat geen NGV of CBG, geen wiewaswie of zoekakten.nl. Sinds WO II gelden stringente wetten (Datenschutz) i.v.m. de privacy van gegevens, ook al zijn die theoretisch versoepeld. Begrijpelijk, maar heel lastig, als u aktes na 1875 zoekt. In dat jaar pas was het hele rijk voorzien van de Burgerlijke Stand, daarvóór alleen de delen langs de Rijn die onder Franse invloed stonden. Dat u een historische atlas nodig heeft, zal ook duidelijk gemaakt worden. De huidige 16 deelstaten bestonden vóór Napoleon uit zo’n 2000 hertogdommen, prinsbisdommen, graafschappen, Hanzesteden, etc. Dus het onderzoek en de versnippering van historische en genealogische verenigingen moet eerst worden bekeken.

De spreker zal met behulp van een aantal boeken en tijdschriften en het internet een presentatie verzorgen en mogelijkheden van onderzoek in Duitse archieven. Maar vooral de voorbereiding die in Nederland gedaan kan worden, vóór u zich waagt aan een archief- of kerkbezoek in Duitsland. Dat kan een heleboel teleurstellingen voorkomen. Welke genealogische mogelijkheden en verwarrende regels er in Duitsland bestaan zal de spreker aan de hand van voorbeelden uit de doeken doen. Wie al eerder een specifieke vraag wil indienen, kan deze stellen via jos.kaldenbach@tiscali.nl  De vraag wordt dan tijdens deze causerie behandeld.

Gegevens

Datum:
5 september 2018
Tijd:
20:00

Locatie

Witte Kerk, Naarden
Koningin Wilhelminalaan 15
Naarden, 1411 EL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
035 6783642
Website:
http://www.wittekerknaarden.nl

Organisator

NGV afdeling Gooiland
Telefoon:
035 5445279
E-mail:
secretaris@gooiland.ngv.nl