Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Afdelingsbijeenkomst NGV Kennemerland

28 februari 2018, 20:00 - 22:00 CET

Evenement Navigatie

‘De Bollenstreek, Landschap en erfgoed van de bloembollencultuur’ (lezing / boekbespreking).

Spreker: Marca Bultink                                

Op 28 februari 2018 zal Marca Bultink een presentatie geven over de bloembollencultuur, die in bijna twee eeuwen veel sporen heeft nagelaten in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek. Ondernemende families veranderden duinen en bossen in een bloeiend cultuurlandschap. Zij gaven het landschap zowel een economische als toeristische functie. Bloembollenkwekers en -handelaren bouwden bollenschuren en exportbedrijven, maar ook villa’s en woonhuizen, veilinggebouwen en ander bollenerfgoed, dat karakteristiek is voor de Bollenstreek.

Wie waren deze mensen en welke ontwikkelingen in de bollenteelt, techniek en handel hebben hun handelen bepaald? Dat wordt duidelijk in portretten van vijf bollenfamilies: Veldhuyzen van Zanten, Van Reisen, Zandbergen, Driehuizen en Van Haaster. Aan de hand van deze families geeft Marca Bultink een indruk van ‘de mens in het bollenvak’, het verband tussen het landschap en het gebouwde erfgoed in de Bollenstreek en de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied.

De lezing is gebaseerd op het boek ‘De Bollenstreek, Landschap en erfgoed van de bloembollencultuur’, waarvan Marca Bultink een van de auteurs en tevens eindredacteur is.

Dit boek is in 2015 is uitgegeven door het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek.

Gegevens

Datum:
28 februari 2018
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Ontmoetingscentrum “de Schakel”
Pijnboomstraat 17
Haarlem, Noord-Holland 2023VN Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
023-5254924
Website:
http://ocdeschakel.nl/