Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Amersfoort – Lezing “Koninklijke akten, de burgerlijke stand en het naamrecht vanaf ca. 1800”

13 december 2018, 20:00 - 22:00

Evenement Navigatie

Koninklijke akten, de burgerlijke stand en het naamrecht vanaf ca. 1800.

Lezing door dhr. Wim Zondag

De burgerlijke stand is in ons land door de Franse overheersing (Napoleon) in 1811/1812 ingevoerd en sinds die tijd een overheidstaak geworden. Aan de hand van veel voorbeelden zal een overzicht worden gegeven van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten vanaf ca. 1800 tot heden. Ook hoe wij aan onze namen zijn gekomen komt in het kort aan de orde. Als extra bezienswaardigheid zullen ook enkele akten van ons koningshuis worden getoond.

Voorts zal het een en ander verteld worden over de achternamen vroeger en nu. En over voornamen (mooie, leuke, grappige, gekke en rare) namen, die vroeger en vooral tegenwoordig gegeven worden. Ook de mogelijkheid om je achternaam of voornaam te veranderen komt aan bod, alsmede hoe ambtenaren van de burgerlijke stand omgaan met het naamrecht van de in ons land wonende vreemdelingen. Tot slot ook aandacht voor het nieuwe naamrecht (keuzemogelijkheid van de ouders voor de naam van de vader of de moeder), de registratie van partnerschappen en het voltrekken van huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen; ook enkele nieuwe ontwikkelingen wat betreft huwelijksvoltrekkingen en het zelf doen van stamboomonderzoek.

Aan het begin van de lezing wordt aan eenieder een overzicht uitgereikt van de belangrijkste wijzigingen van de burgerlijke stand vanaf 1800 tot heden en aan het eind een overzicht van het huidige naamrecht in Nederland.

Kortom een bijzonder en geamuseerd kijkje in de keuken van de burgerlijke stand en het naamrecht in Nederland.

Aanvullende informatie is verkrijgbaar bij Marcel van de Krol via 033-494 5110 of marcelvandekrol@hetnet.nl
De zaal is vanaf 19.30 uur open.

Terug naar agendaoverzicht

Gegevens

Datum:
13 december 2018
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Kerkelijk Centrum “De Brug” Amersfoort
Schuilenburgerweg 2
Amersfoort, 3816 TB
+ Google Maps