Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Amersfoort – Lezing “Leerrijke mobiliteit: koopmanszoon Michiel Heusch op Italiëreis”.

23 januari, 20:00 - 22:00 CET

Evenement Navigatie

Leerrijke mobiliteit: koopmanszoon Michiel Heusch op Italiëreis door Prof. dr. Marijke van der Wal.

Te midden van de grote hoeveelheid door de Engelsen in oorlogstijden buitgemaakte documenten bevindt zich een vijftigtal brieven die in de jaren 1664-1665 naar Michiel Heusch jr. zijn gestuurd. Deze jonge koopman uit Hamburg is op een zo geheten grand tour in Italië om de taal te leren, maar ook om de handelscontacten van zijn vader te leren kennen en om handelsproblemen op te lossen. Wekelijks ontvangt hij brieven van zijn vader Michiel Heusch sr. Ook zijn er enkele brieven overgeleverd van zijn moeder en nog drie andere familieleden. Mijn onderzoek heeft uitgewezen dat de scribenten en de geadresseerde tot een van oorsprong Antwerpse koopliedenfamilie behoren, tot een migrantenfamilie dus, die zich na de val van Antwerpen in Hamburg heeft gevestigd. Daar is een internationaal handelsimperium opgebouwd met een omvangrijk netwerk van handelsrelaties.

Deze tweede- en derde-generatie migranten blijken in het Nederlands te schrijven. De brieven zijn dan ook getuigen van een interessante taalcontactsituatie: het Nederlands dat gesproken en geschreven werd in de Hamburgse Nederduitse omgeving. Hoe ziet dat Nederlands eruit? Ook de praktijk van het leren van vreemde talen komt naar voren in de brieven.

De overgeleverde brieven geven een beeld van onder meer het dagelijks leven aan het thuisfront, het verloop van de reis, de praktijk en problematiek van koopmanschap, onderhandelingen vanuit Hamburg met Engeland en het grote internationale handelsnetwerk dat Michiel Heusch sr. heeft. Uit door mij verricht historisch onderzoek blijkt dat Heusch sr. een zeer belangrijke positie in Hamburg innam: hij behoorde tot de voornaamste kooplieden en werd zelfs de eerste president van de Commerzdeputation, de voorloper van de kamer van koophandel.

Het is bijzonder dat de verzonden brieven uit de aaneengesloten periode 1664-1665 bewaard zijn gebleven. Ze geven zicht van binnenuit op de handel en wandel van een vooraanstaande migrantenfamilie, op hun wel en wee, ziekte, sterfgevallen en erfenisperikelen. Voor historisch geïnteresseerden een prachtige blik op het verleden. Voor genealogen kan ik laten zien welke werkwijze tot het achterhalen van de vele historische gegevens heeft geleid.

Marijke van der Wal gaf voor onze afdeling eerder in november 2013 een lezing, deze ging over het bijzondere van de herontdekte brieven, over de inhoud van mijn Brieven als Buit-onderzoek en over zowel 17de- als 18de-eeuwse brieven. De nu voorgestelde lezing is een heel ander verhaal, helemaal toegespitst op de Heusch-familie.

Aanvullende informatie is verkrijgbaar bij Marcel van de Krol via 033-494 5110 of marcelvandekrol@hetnet.nl

De zaal is vanaf 19.30 uur open.

Terug naar agendaoverzicht

Gegevens

Datum:
23 januari
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

NGV afdeling Amersfoort eo

Locatie

Kerkelijk Centrum “De Brug” Amersfoort
Schuilenburgerweg 2
Amersfoort, 3816 TB Nederland
+ Google Maps