Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Utrecht – Armen- en ziekenzorg en bronnen voor genealogen

14 maart 2018, 20:00 - 22:00 CET

Evenement Navigatie

Sporen van zorg (Armen- en ziekenzorg en bronnen voor genealogen)
Lezing op 14 maart 2018 door Jos Grimmelikhuizen

Wie de geschiedenis van het voorgeslacht bestudeert zal niet zelden vaststellen dat hun leven een opstapeling van tegenslagen was, misoogsten en hongersnood, epidemieën en natuurrampen, kindersterfte, jong weduwschap en hulpbehoevendheid. Rampzalige gevolgen, waartegen geen verweer was en waardoor grote groepen in de samenleving hun bestaansmogelijkheden verloren.

Wel zijn er altijd mensen, instituties en instanties geweest die zich, zij het met zeer uiteenlopende motivatie, het lot van de allerarmsten hebben aangetrokken. De vroege vormen van onze collectieve zorg hebben in de loop van de tijd een grote hoeveelheid archivalia opgeleverd. Deze vormen voor de genealoog welkome, nuttige en soms zelfs onmisbare bronnen. Een probleem daarbij is de grote hoeveelheid verschillende archiefbestanden die op uiteenlopende plaatsen kunnen zijn bewaard.

Spreker geeft een zeer globale schets van de geschiedenis van de zorg en plaatst op de tijdlijn de veranderende ideeën over die zorg voor de medemens. Uit iedere periode zijn, gevolg van de uitwerking van de heersende opvattingen, archivalia nagelaten.
Het zijn met name deze bronnen voor verder genealogisch onderzoek die spreker zal presenteren.
De inschatting van de bruikbaarheid voor het eigen onderzoek is aan de toehoorders.

 

Gegevens

Datum:
14 maart 2018
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

NGV afdeling Utrecht

Locatie

Zaal achter de Tuindorpkerk, Utrecht
Prof. Suringarlaan 1
Utrecht, 3571 WH Nederland
+ Google Maps