Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Assen – Dag van de Drentse Familiegeschiedenis

26 januari, 11:00 - 16:30

Gratis

Evenement Navigatie

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis

Misdaad en straf op 26 januari 2019 in het Drents Archief

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verborgen verleden van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom op zaterdag 26 januari alweer voor de vijfde keer de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. Thema dit jaar is ‘Misdaad en Straf’, een onderwerp dat niet zonder reden is gekozen. Het afgelopen jaar is namelijk een index gemaakt op de vonnissen uit de periode 1838-1877 van de arrondissementsrechtbank te Assen. Tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt deze index – die met name betrekking heeft op kleine vergrijpen en straffen – online gepubliceerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Workshops, lezingen, informatie en muziek
Bezoekers aan de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kunnen op 26 januari hulp krijgen bij het zoeken naar hun eigen roots en inspiratie opdoen voor hun zoektocht.

Bezoekers kunnen workshops volgen over het vinden van voorouders in Drentse rechterlijke archieven, er zijn lezingen over rechtspraak, straffen en gevangenschap, rondleidingen over het onderzoek naar een geruchtmakende moordzaak van een eeuw geleden en bij de rechtbank Noord-Nederland krijgen bezoekers een uniek kijkje achter de schermen. Uiteraard is er een informatiemarkt met onder meer een uitgebreide stand van de NGV Drenthe en Noordwest-Overijssel en het CBG. Carolina Verhoeven serveert voor de lunch misdadig lekkere hapjes.

Ervaren onderzoekers en archiefmedewerkers geven tips voor het in kaart brengen van de eigen familiegeschiedenis, het CBG is aanwezig met informatie over het Algemeen Politieblad, er worden diverse interessante workshops en boeiende lezingen gegeven. Het publiek kan luisteren naar moordliederen en proeven van een galgenmaal. Tussen 11.00 en 17.00 staat het archief bol van de activiteiten. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. 

De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met de NGV Drenthe en Noordwest-Overijssel, de Rechtbank Noord-Nederland en het Gevangenismuseum.

Ook de stand over de Nationale Militie is weer aanwezig en verder kun je informatie krijgen over het genealogieprogramma GensDataPro.

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis
Zaterdag 26 januari 2019, 11.00 – 16.30 uur
Drents Archief, Brink 4 (entree Museumlaantje)
9401 HS Assen
www.drentsarchief.nl/familie

Download, lees en print hier het volledige programma.

Gegevens

Datum:
26 januari
Tijd:
11:00 - 16:30
Kosten:
Gratis
Website:
http://drentsarchief.nl/bezoeken/agenda

Locatie

Drents Archief
Brink 4
Assen, Drenthe 9401 HS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0592 - 313523
Website:
http://www.drentsarchief.nl/