Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Bergen op Zoom – café’s in Bergen op Zoom

28 mei, 14:00

Evenement Navigatie

Lezing: Café’s in Bergen op Zoom

Lezing op 28 mei 2019 om 14 uur; voorafgaand van 13-14 uur spreekuur voor al uw vragen bij stamboomonderzoek en genealogische computerprogramma’s

West-Brabants Archief, Hofstraat 2b, Bergen op Zoom
Lezing door Henk Franken

Stamboomonderzoek is populair. In TV-programma’s zoals Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun roots. Talloze minder bekende Nederlanders doen dat ook. Maar dat valt in de praktijk niet altijd mee. Voor het schrijven van een familieverhaal is informatie over mensen en beroepen van belang.

Waar een overgeschoten leutneutbon toe kan leiden!
Deze bon vormde de eigenlijke aanleiding tot de horeca-hobby van Henk Franken. Net als iedereen hield hij er wel een over na de Vastenavond, en heeft ze vervolgens van elk jaar verzameld. Van het een kwam zo het ander: het naspeuren van de achtergronden van de bon, bracht hem vervolgens tot de horecazaken die er gebruik van maakten, en tenslotte het archiefonderzoek naar verdwenen drankgelegenheden. En dat zijn er heel wat, trouwens. Henk vertelde dat in een ver(der) verleden iedereen die daar brood in zag, vanuit winkel of woonhuis een drankgelegenheid kon beginnen. Zo kon het gebeuren dat in 1880 10 à 15 % van het staatsinkomen uit drankaccijnzen bestond. Die cijfers zijn bekend omdat in 1881 de eerste drankwet voor de verkoop van sterke drank werd aangenomen. Daarmee diende elke openbare gelegenheid die sterke drank verkocht, voortaan een vergunning van gemeentewege te hebben. Daarmee ontstond een administratie waar drankgelegenheden gevestigd waren en aan wie de vergunning verstrekt was. In 1905 zorgde een aanpassing van de wet er voor dat ook voor de verkoop van zwak-alcoholische dranken een vergunning vereist werd. Gelukkig is heel dit archief bewaard gebleven, wat een rijke bron aan informatie voor onderzoeker Henk Franken vormde. En dat Henk heel wat heeft opgediept blijkt uit wat hij de aanwezigen zal voorschotelen.

Ook niet- leden van de NGV zijn welkom.

Gegevens

Datum:
28 mei
Tijd:
14:00

Locatie

West Brabants Archief
Hofstraat 2b
Bergen op Zoom, Noord-Brabant 4611 TJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
085 040 4110
Website:
https://westbrabantsarchief.nl/