Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Borne _ Armen- en ziekenzorg en bronnen voor genealogen

8 september 2018, 14:00 - 16:00

Op zaterdag 8 september verzorgt dhr. Jos Grimmelikhuizen een lezing met als titel Sporen van zorg (Armen- en ziekenzorg en bronnen voor genealogen). Wie de Armenzorggeschiedenis van het voorgeslacht bestudeert zal niet zelden vaststellen dat hun leven een opstapeling van tegenslagen was, misoogsten en hongersnood, epidemieën en natuurrampen, kindersterfte, jong weduwschap en hulpbehoevendheid. Rampzalige gevolgen, waartegen geen verweer was en waardoor grote groepen in de samenleving hun bestaansmogelijkheden verloren.
Wel zijn er altijd mensen, instituties en instanties geweest die zich, zij het met zeer uiteenlopende motivatie, het lot van de allerarmsten hebben aangetrokken. De vroege vormen van onze collectieve zorg hebben in de loop van de tijd een grote hoeveelheid archivalia opgeleverd. Deze vormen voor de genealoog welkome, nuttige en soms zelfs onmisbare bronnen. Een probleem daarbij is de grote hoeveelheid verschillende archiefbestanden die op uiteenlopende plaatsen kunnen zijn bewaard.
Jos geeft een zeer globale schets van de geschiedenis van de zorg en plaatst op een tijdlijn de veranderende ideeën over die zorg voor de medemens. Die zorg heeft in iedere periode sporen nagelaten, vaak op papier, soms in steen en soms in instituten die vandaag nog bestaan.
Het zijn met name deze bronnen voor verder genealogisch onderzoek die spreker zal presenteren. De inschatting van de bruikbaarheid voor eigen onderzoek is, vanzelfsprekend, aan de toehoorder.

Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen een bijdrage van € 2,00.

Gegevens

Datum:
8 september 2018
Tijd:
14:00 - 16:00

Locatie

Stefanshof
Grotestraat 207
Borne, 7622GH Nederland
+ Google Maps