Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Borne _ Boerenmagie op het Twentse platteland

8 december 2018, 13:00 - 16:00

Evenement Navigatie

Op zaterdag 8 december verzorgt dhr. Jan Bornebroek  een lezing met als titel “Boerenmagie op het Twentse platteland”. Vanaf de prehistorie tot in de 20ste eeuw werd het dagelijkse doen en laten van de bewoners van deze regio beïnvloed door bijgeloof. Op het platteland is nog heel wat van de oude magische symboliek aanwezig en zichtbaar. Dat is met name te danken aan de katholieke kerk die veel van het voorchristelijke gedachtengoed heeft overgenomen om de acceptatie van de nieuwe religie te bevorderen. Als de kerk vele uitingen van het oude “heidense” gedachtengoed niet in gekerstende vorm had overgenomen en het voortbestaan ervan in ongewijzigde vorm had geduld hadden we er nu niets meer van geweten.

Iedereen kan aspecten van “boerenmagie” vinden in de directe woonomgeving zonder dat men zich daarvan bewust is. We zijn omringd door uitingen van het gedachtengoed van onze voorouders uit de prehistorie. Voor wie eenmaal heeft kennis gemaakt met het thema zal de beleving van het landschap voor altijd zijn veranderd door de extra dimensie die “boerenmagie” eraan toevoegt.

De lezing heeft plaats in de Stefans-Hof in Borne om 14:00; de zaal is open vanaf 13:00 uur. Geïnteresseerden in familiegeschiedenis kunnen voorafgaand aan de lezing genealogische informatie krijgen. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen een bijdrage van € 2,00.

Gegevens

Datum:
8 december 2018
Tijd:
13:00 - 16:00

Locatie

Stefanshof
Grotestraat 207
Borne, 7622GH Nederland
+ Google Maps