Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Borne _ De IJssellinie en Twente in de Koude Oorlog

12 oktober 2018, 13:00 - 16:00

Evenement Navigatie

Op zaterdag 13 oktober verzorgt dhr. Cees Hoogendijk  een lezing met als titel “De IJssellinie en Twente in de Koude Oorlog”. Cees Hoogendijk is in het dagelijkse leven werkzaam bij de luchtverdediging van de Koninklijke Luchtmacht.

Dat er een relatie is tussen de IJssellinie en Twente lijkt op voorhand niet logisch. Cees zal uitleggen hoe Nederland na de Tweede Wereldoorlog bijna geruisloos in de Koude Oorlog terechtkwam, dat de verdediging tegen de USSR op verouderde strategieën en denkpatronen berustte en hoe de Twentse bevolking eventueel de gevolgen hiervan had kunnen merken.

De GEHEIME IJssellinie was bedoeld om tijdens de Koude Oorlog een eventuele Russische aanval tot staan te brengen of op zijn minst te vertragen. Hij zal niet alleen de bouw en het functioneren van de linie toelichten, maar ook de effectiviteit ervan beoordelen. Daarnaast worden verbanden gelegd met Twente ten tijde van de Koude Oorlog, zoals het functioneren van de alom bekende BB, de inrichting van (en protesten tegen) het NAVO-depot en nog wat andere zaken die destijds als GEHEIM werden bestempeld en waarvan de “gewone burger” geen weet had.

De lezing heeft plaats in de Stefans-Hof in Borne om 14:00; de zaal is open vanaf 13:00 uur. Geïnteresseerden in familiegeschiedenis kunnen voorafgaand aan de lezing genealogische informatie krijgen. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen een bijdrage van € 2,00.

Gegevens

Datum:
12 oktober 2018
Tijd:
13:00 - 16:00

Locatie

Stefanshof
Grotestraat 207
Borne, 7622GH Nederland
+ Google Maps