Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Borne_Begraven door de eeuwen heen

9 februari, 14:00 - 16:00

Evenement Navigatie

Op zaterdag 9 februari 2019 verzorgt dhr. Wim Vlaanderen een lezing met als titel Begraven door de eeuwen heen. In de loop der jaren heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van de gebruiken rond het begraven. Wim is 32 jaar beheerder geweest van

Graf-Gashann Bouazza Bosman
Graf-Gashann Bouazza Bosman

begraafplaatsen in de gemeente Zwolle en daarvoor 6 jaar van de

Oosterbegraafplaats te Amsterdam.

Hij laat tijdens de lezing een serie exclusieve dia’s zien over hoe onze voorouders hun doden begroeven en vertelt over knekelhuizen, duivelsroosters en dodenhuisjes. Ook staartbijtende slangen, gevleugelde zandlopers, afgeknotte pilaren en vlinders, allemaal symbolen die men tegenwoordig praktisch niet meer kent, komen ruimschoots aan bod.

Naast de tragiek, die je niet te zwaar moet nemen, is er ook humor. Onze voorouders hebben ons op dit gebied vaak een spiegel voorgehouden. Verder toont hij dia’s van aparte graven zoals “het graf met de handjes”, missers van steenhouwers en graven waarvan een zekere ijdelheid niet ontzegt kan worden. Wim zal ook wat gebruiksvoorwerpen en kleding meenemen uit ons funerair verleden. Tenslotte vertelt hij welke nuttige genealogische bronnen er op dit gebied er zijn.

Geïnteresseerden in familiegeschiedenis kunnen voorafgaand aan de lezing genealogische informatie krijgen. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen een bijdrage van € 2,00.

Gegevens

Datum:
9 februari
Tijd:
14:00 - 16:00

Locatie

Stefanshof
Grotestraat 207
Borne, 7622GH Nederland
+ Google Maps