Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Breda – Brabantse familienamen en dialecten

19 juni, 14:00

Evenement Navigatie

Lezing: Brabantse familienamen en dialecten

Lezing op 19 juni 2019 om 14 uur
Stadsarchief Breda, Parade 10
De lezing wordt verzorgd door Jos Swanenberg

Stamboomonderzoek is populair. In TV-programma’s zoals Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun roots. Talloze minder bekende Nederlanders doen dat ook. Maar dat valt in de praktijk niet altijd mee. Voor het schrijven een familieverhaal is kennis van de taal nodig. Soms is dat lastig door het gebruik van dialecten.

Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten tussen taal en dialect? Waar komen de verschillen in het dialect vandaan? En is het dialect tot uitsterven gedoemd?
Jos Swanenberg geeft op al deze vragen een toelichting. De lezing vangt aan met enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Vervolgens wordt ingegaan op het Brabants dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Schijndel en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?

Jos Swanenberg (Gemert 1968) is bijzonder hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkt hij als adviseur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij een van de redacteuren van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over dialecten in Noord-Brabant.

Ook niet- leden van de NGV zijn welkom.

Gegevens

Datum:
19 juni
Tijd:
14:00

Locatie

Stadsarchief Breda
Parade 10
Breda, Noord Brabant 4811 DZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
076-5294420
Website:
https://stadsarchief.breda.nl/