Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Breda – Hoe heette Christiaan

16 mei 2018, 13:00 - 17:00

Evenement Navigatie

Hoe heette Christiaan?

Annemieke van der Vegt deed de ontdekking dat haar achternaamgever afkomstig was van de Westkust van Afrika.
Ze besloot niet alleen zijn vergeten levensverhaal te achterhalen maar ook de naam die zijn ouders hem gegeven hadden, vandaar dat haar onderzoek de naam kreeg: “Hoe heette Christiaan?”

Hoe kwam zij tot deze ontdekking?
Hoe zag het leven eruit van Christiaan van der Vegt (1743-1825) nadat hij als kind vanaf de Kust van Guinee mee genomen werd naar Nederland, domestiek was aan het Stadhouderlijk Hof en gegeven is aan de burgemeester van Weesp?
Aan het eind van zijn leven was hij in armoede vervallen en reisde hij langs kermissen om zichzelf tentoon te stellen om zo zijn geld te verdienen voor hem en zijn gezin.

Het onderzoek bracht haar niet alleen in archieven in Nederland, ook reisde zij langs de kust van Ghana op zoek naar de gebeurtenissen daar rond 1740.
Ondertussen weet ze hoe hij eruit zag, welke muziek hij speelde, heeft ze brieven van hem en verscheidene notariële akten die inzicht geven in zijn levensverhaal.

Annemieke gebruikt alle nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld DNA testen om onderzoek te doen en zal behalve haar zoektocht en vele vondsten, deze ook laten zien.
Via haar blog www.hoeheettechristiaan.nl en de facebookpagina www.facebook.com/christiaanvandervegt houdt ze de volgers op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en vondsten.

Het onderzoek heeft de aandacht getrokken van o.a. Volkskrant Magazine wat leidde tot een 6 pagina groot artikel en van Museum Weesp waar een expositie werd samengesteld.

Gegevens

Datum:
16 mei 2018
Tijd:
13:00 - 17:00

Organisator

NGV afdeling West Noord-Brabant
Telefoon:
06-53573680
E-mail:
secretaris@westnoordbrabant.ngv.nl

Locatie

Stadsarchief Breda
Parade 10
Breda, Noord Brabant 4811 DZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
076-5294420
Website:
https://stadsarchief.breda.nl/