Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Breda – Stamboomcafé – Lezing

19 februari, 14:00 CET

Gratis

Evenement Navigatie

Stamboomcafé Breda 19 februari 2020

Iedere derde woensdag van de maand organiseren we samen met onze collega’s van de NGV afdeling West en Midden Brabant een stamboomcafé. Ben je nieuwsgierig naar je familiegeschiedenis? Wil je weten waar je vandaan komt? Of kom je niet verder met je onderzoek? Loop gerust binnen, we staan voor je klaar. De koffie ook! Dit keer vertelt Anton Neggers (Boxtel, 1959) ons waarom stamboomonderzoek zo belangrijk kan zijn voor de lokale en regionale geschiedenis.

Genealogen zijn enthousiaste amateur-historici die met veel toewijding en doorzettingsvermogen in de archieven speuren naar informatie over hun voorouders. Vooral als ze daarbij naast de burgerlijke stand en doop-, trouw- en begraafboeken ook andere bronnen gaan raadplegen wordt het onderzoek nóg interessanter, en krijgt stamboomonderzoek ook betekenis voor de lokale en regionale geschiedenis. Toch wordt de genealogie, in tegenstelling tot de heemkunde, door de ‘officiële’ wetenschap nauwelijks serieus genomen. Uit de jubileumbundel van de hoogleraar Cultuur in Brabant komt dit citaat: “29.000 heemkundigen in Noord-Brabant: houden zich bezig met geschiedenis, archeologie, volkskunde, taalkunde en dialectologie, naamkunde, geografie, en zelfs biologie en ecologie”. En de genealogie dan?

In deze lezing wordt ingegaan op minder bekende genealogische bronnen, die in de archieven vrij te raadplegen zijn. Collectcedules, kohiers van huizen en landerijen, militieregisters en registers voor de hoofdelijke omslag, maar ook lidmatenboeken en de criminele rol leveren vaak verrassende gegevens op. Veel bronnen zullen in deze lezing aan bod komen. Gepleit wordt voor een intensievere samenwerking tussen stamboomonderzoekers en heemkundekringen, zodat de stamboom als ‘levend erfgoed’ onderdeel gaat uitmaken van de plaatselijke geschiedenis.

Praktische informatie

Het stamboomcafé vindt plaats bij Stadsarchief Breda, Parade 10 in Breda – ingang via Keizerstraat.
Inloop vanaf 13.30 uur, de presentatie start om 14.00 uur.
De toegang is gratis.

Gegevens

Datum:
19 februari
Tijd:
14:00
Kosten:
Gratis

Organisator

NGV afdeling West en Midden Brabant

Locatie

Stadsarchief Breda
Parade 10
Breda, Noord Brabant 4811 DZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
076-5294420
Website:
https://stadsarchief.breda.nl/