Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Breda – Stamboomcafé plus presentatie rituelen en tradities

20 februari, 13:00 - 16:00

Evenement Navigatie

Rituelen en tradities, carnaval uitgelegd aan experts

“De stad is weer van ons!” Met deze aankondiging wordt op zaterdag 2 maart in Breda het begin van het Carnaval ingeluid. Vier dagen lang heet Breda Kielegat. En de NGV afdeling West en Midden Brabant speelt daar op in met een presentatie over dit onderwerp op woensdag 20 februari aanstaande. Cultureel antropoloog Jef de Jager zal in het Stadsarchief in Breda zijn presentatie toespitsen op het carnaval wat de week erna zal losbarsten in het zuiden. 
De presentatie begint om 14.00 uur, maar je bent al vanaf 13.00 uur voor al je vragen op het terrein van je stamboom.

Rituelen en tradities waren lange tijd stiefkinderen van onze cultuur. Huwelijken en begrafenissen werden steeds schraler van opzet. Met sinterklaas ging het veertig jaar geleden dermate slecht dat speciale actiegroepen het licht zagen. Ook carnaval, dat twintig jaar eerder het zuiden nog met een één klap een lossere moraal had bezorgd, trok zo weinig belangstelling dat voor het voortbestaan werd gevreesd.

Maar ineens begon de feestelijke opbloei, ook rondom particuliere gebeurtenissen. Inmiddels zijn rituelen weer even vertrouwd als in het verre verleden, zij het niet meer in een kerkelijk verband. Hoe valt die ontwikkeling te verklaren? In het hol van de leeuw zal Jef de Jager die vraag ook proberen te beantwoorden met betrekking tot carnaval.

De bijeenkomst begint om 14.00 uur maar je bent al vanaf 13.00 uur voor al je vragen op het terrein van je stamboom.

Gegevens

Datum:
20 februari
Tijd:
13:00 - 16:00

Locatie

Stadsarchief Breda
Parade 10
Breda, Noord Brabant 4811 DZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
076-5294420
Website:
https://stadsarchief.breda.nl/