Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

De Lier – lezing over Jan van Brederode

12 december 2018, 20:00 - 22:00

€4,00

Evenement Navigatie

Op woensdag 12 december houdt prof. dr. Frits van Oostrom een lezing voor het Genootschap Oud-Westland over zijn boek ‘Nobel streven’. Ook spreekt hij over zijn betrokkenheid bij het opstellen van de ‘Canon van de Nederlandse geschiedenis’. Nobel streven handelt over het leven van ridder Jan van Brederode, die een belangrijke tekst uit het Frans vertaalde in het Middeleeuws Nederlands. De tekst van Jan van Brederode is een unieke bron voor het leven in die tijd.

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.
Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eer, Maerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift en Wereld in woorden.

De lezing wordt gehouden in Evenementenlocatie De Rank, Van Weelystraat 2 in De Lier. De aanvang is om 20.00 uur. Niet leden betalen een bijdrage van € 4,- in de kosten van de koffie.

Locatie

De Rank
Van Weelystraat 2
De Lier, Van Weelystraat 2 2678 AV
+ Google Maps
Telefoon:
0174 516 068
Website:
https://www.evenementenlocatiederank.nl/