Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Delfgauw – De lange mars van Jean Jacques Emanuël Bécue. Van een Franse soldaat en een Hollandse patriot

11 oktober 2018, 20:00 - 21:30

Evenement Navigatie

Donderdag 11 oktober 2018 om 20.00 uur – 21.30 uur: “De lange mars van Jean Jacques Emanuël Bécue. De verweven levens van een Franse soldaat en een Hollandse patriot” door de heer Willem van der Velden uit ‘s-Hertogenbosch.
In een lang verborgen verleden ontdekte de heer Van der Velden een voorvader: een Fransman, geboren in Gravelines (nu Noord Frankrijk): Jean Jacques Emanuël Bécue. Hij vertrok naar Rotterdam, trouwde daar en verhuisde naar Amsterdam. Via de Nationale Garde werd hij de Grande Armée van Napoleon “ingerommeld” en schopte het tot sergeant. Hij marcheerde zo’n 1400 kilometer oostwaarts met het 146ste Regiment Infanterie. Hij sneuvelde in een ellendige veldslag in de buurt van Breslau (nu Wroclaw, Polen).

Vanuit Papendrecht vluchtte een patriot genaamd Arie Johannes Knock naar Frankrijk en kwam in Gravelines terecht waar hij trouwde met de zuster van de Franse soldaat. Haar naam: Marie Isabelle Bernardine Sophie Bécue.

Beide mannen hebben gestreden voor Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, uit overtuiging of uit levensbehoud. De vrouwen bleven achter met hun kinderen, de een in armoede, de ander welgesteld.
Nadat de stamboom bekend was heeft de heer Van der Velden vijf jaar gezocht naar het verhaal en het leven van zijn voorvader. Het resultaat is uiteindelijk in boekvorm gegoten. Met dit boek heeft hij een gezicht willen geven aan Jean Jacques Emanuël Bécue, en krijgt hij een plaats in de geschiedenis.

LET OP !!!! de bijeenkomst is om 21.30 uur afgelopen omdat de verhuurder vanaf dat tijdstip de zaal voor een andere activiteit moet klaarmaken.

Gegevens

Datum:
11 oktober 2018
Tijd:
20:00 - 21:30

Organisator

NGV afdeling Delfland
Telefoon:
070-368 33 02
E-mail:
webmaster@delfland.ngv.nl

Locatie

Kerkelijk Centrum Delfgauw
Zuideindseweg 7
Delfgauw, 2645 BD Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
015-256 4123