Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Dordrecht – Workshops Oud Schrift voor Beginners

13 november 2018, 19:30 - 21:00

€25,00

Evenement Navigatie

Bent u ook zo ver gekomen met uw familiestamboom zonder dat u één letter oud schrift hoefde te lezen? U heeft zich misschien niet gerealiseerd dat de door u geraadpleegde digitale bronnen door talloze vrijwilligers en archiefmedewerkers zijn getranscribeerd en ingevoerd.

Wie voor historisch onderzoek nog verder terug in het verleden wil zal er uiteindelijk niet aan ontkomen om ook zelf oude archiefbronnen te raadplegen. Kortom: het moment is aangebroken dat u zich moet bekwamen in het lezen van oude handschriften.

Het is mogelijk om hiervoor een echte cursus paleografie te volgen, maar daarvoor kunt u alleen buiten Dordrecht terecht. O.a. de Stadsarchieven van Rotterdam, Delft of Leiden bieden 10 of 11-delige cursussen aan waarin u prima op weg wordt geholpen. We realiseren ons echter dat dit niet voor iedereen is weggelegd.

Een alternatieve mogelijkheid biedt daarom de online oefentool op de site www.watstaatdaer.nl. Dat is een uitstekend hulpmiddel bestemd voor zowel de beginnende beginner als de gevorderde onderzoeker die zich wil bekwamen in het lezen van oud schrift. Deze site heeft in 2017 maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept van de Geschiedenis Online Prijs.

Inhoud

Tijdens de workshops op het Augustijnenhof gaan we met elkaar ouderwets klassikaal oefenen met “Wat staat daer”, zodat u spelenderwijs kennis maakt met oude handschriften en archiefbronnen. U leert de losse letters en cijfers herkennen, evenals de toen gebruikelijke afkortingen, en bekwaamt zich met afzonderlijke woorden in verschillende moeilijkheidsgraden, waarbij kan worden gekozen op welk niveau de oefeningen moeten worden gedaan.

Ook wordt geoefend met complete teksten. Binnen een tekst zijn er verschillende niveaus, die variëren van makkelijke woorden tot volledig zelf te transcriberen teksten. Door het tonen van de oplossing wordt de eigen tekst vergeleken met de juiste transcriptie.

We organiseren de workshops klassikaal omdat we hebben ervaren dat de deelnemers elkaar versterken en van elkaar leren. Samen met de andere deelnemers leert u gedisciplineerd werken met de oefentool “Wat staat daer”.

Het is niet zo dat u na het bijwonen van deze workshops in staat bent om meteen moeiteloos oud schift te lezen, want daar is nog veel oefening voor nodig! U leert wel hoe u het transcriberen van oud schrift zélf kunt leren. Als u daarna nog hulp nodig heeft, dan kun u uiteraard altijd terecht bij het Augustijnenhof.

U kunt alle workshops volgen, maar u kunt ook een keuze maken die aansluit bij uw ervaring.

Data

Iedere bijeenkomst duurt ongeveer anderhalf uur en vindt plaats in het Augustijnenhof.

Workshop 1: Oefenen met 19e eeuws schrift
Dinsdag 13 november
Avond: 19.30 – 21.00 uur

Workshop 2: Oefenen met 18e eeuws schrift
Dinsdag 20 november
Avond: 19.30 – 21.00 uur

Workshop 3: Oefenen met 17e eeuws schrift
Dinsdag 27 november
Avond: 19.30 – 21.00 uur

Kosten

De kosten per workshop (inclusief koffie, thee of water) bedragen € 25,00. Voor Vrienden van het Augustijnenhof is dat € 17,50.

Aanmelden

Wacht niet te lang met aanmelden want vol is vol!

Gegevens

Datum:
13 november 2018
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
€25,00
Website:
https://www.augustijnenhof.nl/workshops-oud-schrift

Organisator

Documentatie & Kenniscentrum Augustijnenhof
Telefoon:
078-6474888
E-mail:
info@augustijnenhof.nl
Website:
http://augustijnenhof.nl/cursus-genealogie

Locatie

Augustijnenhof
Hof 15
Dordrecht, 3311 XG
+ Google Maps
Telefoon:
078 647 48 88