Laden Evenementen

Eindhoven – lezing Geneeskunde en de invloed daarvan op de stamboom – GEANNULEERD

21 april, 20:00 - 22:00 CEST

Evenement Navigatie

Inhoud lezing

In de lezing wordt met behulp van sprekende voorbeelden verteld wat de invloed van ziekten is op de stamboom en wat je van medische geschiedenis moet weten om met succes je stamboom te kunnen uitzoeken. Ook wordt ingegaan op wat het vroeger betekende om ziek te zijn, hoe de ziekenzorg er uitzag en in welke archieven je moet zoeken als je iets wilt weten uit de periode van 1700 tot 1900.

De spreker

Mieneke te Hennepe (1975) studeerde medische biologie en sociologie van de wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde in 2007 aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar medische afbeeldingen van de huid in de negentiende eeuw. Voor haar proefschrift ontving ze een Erasmus Studieprijs.

Sinds 2006 werkt Mieneke als conservator medische collecties bij Rijksmuseum Boerhaave. Ze ontwikkelde tentoonstellingen over onderwerpen als de huid, gewicht, de mond, medische afbeeldingen, geneesmiddelen en voedselinnovaties. Ze doet onderzoek naar het zieke en gezonde lichaam in objecten van de negentiende en twintigste eeuw, ethische vraagstukken rond geneeskunde in musea, en de verbeelding van ziekte in diverse media, met name de fotografie. Mieneke is ook Assistant Professor bij het LUMC, waar ze onderwijst in medische geschiedenis in het bio(medische) curriculum. 

Voorafgaand aan de lezing vindt de AfdelingsLedenVergadering plaats van 19.30 – 20.00 uur.

Gegevens

Datum:
21 april
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

NGV afdeling KPL
E-mail:
secretaris@kpl.ngv.nl

Locatie

‘t Trefpunt
Belgiëplein 20
EINDHOVEN, Noord-Brabant 5628 XJ
Telefoon:
040 242 0410
Website:
www.trefpunteindhoven.nl/