Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Eindhoven – Kamp Vught, lezing door Piet Pruijssers

10 september 2019, 20:00 - 22:00 CEST

Evenement Navigatie

10 september:
Kamp Vught – lezing door de heer Piet Pruijssers


Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het kamp viel dan ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.

In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. Toen de eerste uitgehongerde en afgebeulde gevangenen in januari 1943 uit Amersfoort aankwamen, was het kamp nog niet af. Dat mochten de gevangenen zelf afbouwen. De miserabele omstandigheden kostten in de eerste maanden al enige honderden mensen het leven. Kamp Vught was naast gevangenkamp ook een werkkamp en voor de joden een doorvoerkamp.

In totaal werden ongeveer 32.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. Van hen vonden 750 kinderen, vrouwen en mannen in het kamp de dood door honger, ziekte en mishandelingen.
329 gevangenen werden geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp. Voor ca. 12.000 Joodse gevangenen was Vught een doorvoerkamp naar de vernietigingskampen.

Op deze historisch beladen plek, in de bossen bij Vught, wordt de herinnering levend gehouden aan de geschiedenis van het kamp èn de slachtoffers.

In woord en beeld neemt de spreker ons mee in het leven van de kampgevangenen. Ook komen de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 ter sprake. Na de pauze wordt de lezing toegespitst op de Philips werkplaatsen en de ‘bedrijfskundige’ organisatie hiervan in het kamp.

De spreker Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle is als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught.

Ook niet-leden van de NGV zijn welkom.
De zaal is open vanaf 19.30 uur.
Bestuursleden en ondersteuners zijn aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Gegevens

Datum:
10 september 2019
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

NGV afdeling KPL
E-mail:
secretaris@kpl.ngv.nl

Locatie

Wijkcentrum ‘t Trefpunt
Belgiëplein 20
Eindhoven, Noord-Brabant 5628 XJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
040 242 0410
Website:
www.trefpunteindhoven.nl/