Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Eindhoven – Onderzoek naar onze voorouders in de notariële archieven

20 februari 2018, 20:00 - 22:00 CET

Evenement Navigatie

Lezing over het notariaat door de heer Jan Veekens.

Wanneer de namen en data van onze voorouders in beeld zijn, komen we als vanzelf op het punt dat we ook graag willen weten waar en hoe zij geleefd hebben. Hoe komen we aan deze gegevens om een verhaal over hen te kunnen schrijven. Vele bronnen zijn daarvoor beschikbaar zoals bijv. verhalen in de familie, oude foto’s, krantenartikelen, de gemeentearchieven, rechtbankverslagen. Een belangrijke bron die we bij ons onderzoek niet mogen overslaan zijn de archieven van de notarissen.

Al eeuwen lang zijn er notarissen in ons land werkzaam, (zie illustratie hierboven uit 1649) eerst voornamelijk in de grotere plaatsen, maar na 1811 vinden we, na de opheffing van de schepenbanken, een notaris in veel meer steden en dorpen. Zijn taak is dan en is nu nog, het opmaken van akten zoals huwelijksvoorwaarden, openbare verkopingen en verpachtingen, testamenten, volmachten, schuldbekentenissen, overdracht onroerend goed, hypotheken, enz. 

Men was niet verplicht naar de notaris in de eigen woonplaats te gaan, maar kon er zelf een kiezen. Maar naar welke notaris ging uw voorouder. Aan de hand van voorbeelden zal worden aangegeven hoe u, als uw voorouder naar een notaris is geweest, op zoek kunt gaan naar deze akten. 

Het BHIC, het RHCe en ook andere archieven beheren de notariële archieven en deze kunnen daar worden ingezien, voor zover die ouder dan 75 jaar zijn. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel indexen op naam ter beschikking gekomen die u daarbij kunnen helpen.
Het project VeleHanden, dat zowel bij het BHIC als bij het Regionaal Archief Tilburg loopt, digitaliseert deze archieven, deels door regesten van de akten te maken en verder door ontsluiting van de repertoires. 
Wat in deze database, die binnenkort beschikbaar komt, is te vinden zal in de lezing worden aangegeven. 
Ook wordt kort ingegaan op onderzoek in de Kadasterarchieven, omdat deze ook een belangrijke bron zijn om meer te weten te komen over het bezit van onze voorouders en bij welke notaris men is geweest.

Samengevat: Waar zijn de notarisarchieven, wat is er zoal in beschreven en hoe kunnen we die gegevens raadplegen?

Aanvullende informatie:
Een half uur vooraf, in de pauze en na afloop is er gelegenheid om boeken te lenen, vragen te stellen aan de afdeling Communicatie. Bovendien is er meestal informatie te krijgen over GensDataPro en Aldfaer. Voor andere vragen zijn de bestuursleden beschikbaar.

Gegevens

Datum:
20 februari 2018
Tijd:
20:00 - 22:00