Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Eindhoven – Tradities, de nieuwe tak van erfgoed

12 november, 20:15 - 22:00 CET

Evenement Navigatie

Tradities, de nieuwe tak van erfgoed

12 november, 20:15 – 22:00

NB Deze lezing sluit aan op de Afdelings Leden Vergadering die om 19.30 uur begint.

De lezing wordt verzorgd door Ineke Strouken.

Eieren kleuren met Pasen, kerstboom zetten met Kerstmis en de vrijmarkt op Koningsdag behoren sinds kort officieel tot ons erfgoed. Materieel erfgoed – monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken – worden al erg lang beschermd, omdat wij niet willen dat ze verloren gaan. Ze behoren immers tot onze geschiedenis. Tradities, de gewoonten en gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven, werden tot voor kort niet gerekend tot ons erfgoed en ook niet beschermd. Daar is nu verandering ingekomen, omdat Nederland in 2012 een UNESCO verdrag ondertekende en daarmee de verplichting op zich nam om tradities te gaan beschermen. Het is vanaf die tijd dat men van immaterieel erfgoed spreekt.
In het eerste deel van haar lezing vertelt Ineke Strouken over het tot stand komen van het UNESCO verdrag. Waarom wilde men tradities gaan beschermen? En hoe doe je dat? Wat is het verschil met werelderfgoed? Het ambacht van molenaar heeft inmiddels internationaal erkenning gekregen en staat op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed. Het Brabantse worstenbroodje staat op de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Wat betekent dat? En welke Brabantse tradities staan nog meer op deze inventaris? In een multiculturele samenleving kunnen tradities ook schuren. Wat doen wij met Zwarte Piet? Moeten wij die niet gaan beschermen?Tradities hebben alles te maken met identiteit.
Toen koningin Maxima enkele jaren geleden zei: ‘Dé Nederlander bestaat niet’, viel heel Nederland over haar heen.

De spreekster kijkt in het tweede deel van de lezing naar de tradities die tot onze Nederlandse identiteit horen. Als je toeristen in het buitenland ziet met een pak hagelslag, dan weet je dat het Nederlanders zijn. Hoe komt dat? Samen met u denkt zij na over: Welke tradities brengen de identiteit van uw gemeente tot uiting? Wat is het immaterieel erfgoed dat u wilt doorgeven aan de toekomst? Iedere traditie heeft een historisch verhaal. Waarom hangen wij bijvoorbeeld de vlag uit als iemand geslaagd is? Gedurende de hele lezing vertelt zij de achtergrondverhalen van tradities die we allemaal kennen. Dat is een feest van herkenning.

Ineke Strouken was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.
In die functie was ze projectleider van grote projecten als Brieven aan de Toekomst (1998) en het Jaar van de Tradities (2009). Van 1998 tot en met 2011 was ze hoofdredacteur van het tijdschrift Traditie. Zij stond aan de basis van het UNESCO Verdrag Immaterieel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. Ze is bestuurslid van Brabants Heem en portefeuillehouder immaterieel erfgoed en erfgoedtoerisme.

Gegevens

Datum:
12 november
Tijd:
20:15 - 22:00

Organisator

NGV afdeling KPL
E-mail:
secretaris@kpl.ngv.nl

Locatie

Wijkcentrum ‘t Trefpunt
Belgiëplein 20
Eindhoven, Noord-Brabant 5628 XJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
040 242 0410
Website:
www.trefpunteindhoven.nl/