Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Eindhoven – Gebeurtenissen bij het Veemgebouw in Eindhoven tijdens WO II

10 april 2018, 20:00 - 22:00 CEST

Evenement Navigatie

Lezing

Professor Gerard Strijards neemt jullie mee naar het Philips’ Veemgebouw in Eindhoven.

INHOUD

Dit gebouw is nu van reliëf voorzien met afbeeldingen uit de Duitse Bezettingsperiode vanaf 1942. Het gebouw diende immers ook als exterritorialiteit voor Duitse doelen tot 19 september 1944, toen de feitelijke bevrijding van Eindhoven een feit was.

 

(c) Frans Gommers

 

 

Het gebouw viel vanaf de initiële oplevering af onmiddellijk onder de Duitse Bezettingsjurisdictie van de Duitse Reichskommissar Arthur Seysz-Inquart, die deze massale moderne opslagruimten maar al te goed kon gebruiken voor wehrmachtsdoeleinden. Het lag vér van het oostelijk front, dat zich op dat moment ontwikkelde in de Russische steppen, want operatie “Barbarossa” was in volle gang en moest in dat jaar nog leiden tot de verovering van Moskou, een typisch Hitleriaans politiek doel. Seysz-Inquart was echter slechts een burgerlijke autoriteit die geen militaire bevoegdheden had op het niveau van het Rijkscommissariaat. Die had generaal-vlieger, Friedrich Christian Christiansen, over wie de Rijkscommissaris niets te zeggen had. Het gevaar was groot dat Christiansen, die veel gewonde soldaten moest verzorgen,  het hele Philipsterrein zou aanwijzen als militair gebied met immuniteit binnen Nederland. Dan zou ongeveer half Eindhoven buiten de burgerlijke zeggingsmacht van de Rijkscommissaris vallen. Hij was dus snel met zijn aanwijzingsverordening. Hij redigeerde de verordening heel precies en zonderde deze gebouwen met omliggend terrein uit van de jurisdictie die normaal uit het territorialiteitsbeginsel voortvloeide. Dat beginsel houdt in dat de burgerlijke regels van de hoogste gezagsdrager in den lande gelden binnen het territoir waarbinnen deze gezagsdrager de interne soevereiniteit uitoefent. Wat dat allemaal impliceerde voor Eindhoven en het burgerlijk gezag is ingewikkeld. Maar de moeite waard, omdat het een caleidoscoop van complicaties ontsluiert. 

Extra informatie

De zaal is open vanaf 19.30 u, het programma begint om 20.00 u. Tijdens de bijeenkomsten is er informatie beschikbaar over GensDataPro en is er gelegenheid om boeken te lenen uit de afdelingsbibliotheek. Ook de afdeling Communicatie is aanwezig.

Gegevens

Datum:
10 april 2018
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

NGV afdeling KPL
E-mail:
secretaris@kpl.ngv.nl

Locatie

‘t Trefpunt
Belgiëplein 20
EINDHOVEN, Noord-Brabant 5628 XJ
+ Google Maps
Telefoon:
040 242 0410
Website:
www.trefpunteindhoven.nl/