Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Den Haag – Proefles Paleografie

23 februari 2018, 19:00 - 21:00 CET

Gratis

Evenement Navigatie

Proeflessen paleografie en ontzettende oplichters door Rick Hartmann (van het Haags Gemeentearchief).

Een cursus in het gebied van afdeling Delfland

Docent: Rick F.E.D. Hartmann

Inhoud van de cursus:

   Denk je dat je zelf een oud archiefstuk van honderden jaren geleden zou kunnen lezen?  Is zoiets te leren?  Je krijgt de kans om dat uit te proberen tijdens gratis proeflessen in acht openbare bibliotheken in Den Haag.  Tijdens die lessen krijg je een voorproefje van een cursus paleografie voor beginners.

   Voor de lessen zijn authentieke teksten van meer dan 200 jaar geleden geselecteerd, die worden bewaard in het Haags Gemeentearchief.   Het betreft opmerkelijke gerechtelijke documenten over stoute Hagenaars.  Daarmee ga je aan de slag.

   De teksten gaan over tal van vergrijpen waaraan vroeger jongens, meisjes, mannen en vrouwen zich in Den Haag schuldig hebben gemaakt; variërend van in onze ogen vrij onschuldig kattenkwaad tot en met zware criminaliteit.

   Tijdens de lessen lees je zelf de teksten aan elkaar voor, woord voor woord, exact zoals ze vroeger in de oude spelling met een ganzenveer zijn geschreven.  En aan het einde van iedere les krijg je een reproductie mee naar huis van een document dat de volgende les zal worden besproken.  Lukt het je om die tekst thuis helemaal netjes over te typen?   De docent Rick Hartmann vertelt je aan de hand van de teksten van eeuwen geleden het een en ander over woorden en afkortingen die in onbruik zijn geraakt en over het dagelijkse leven in Den Haag in vroeger tijden.

Lessen 1 en 2

   De eerste twee lessen in Bibliotheek Loosduinen hebben als thema: paleografie en ontzettende oplichters; over hoe bepaalde lieden probeerden anderen te bedotten.  Hoe liepen minder brave meisjes, kwajongens en misdadigers indertijd tegen de lamp?  En hoe werden ze bestraft?  Sommige teksten kunnen als schokkend worden ervaren.

  Als een bepaalde datum je niet schikt, dan kun je een les overslaan.  Je kunt aanschuiven bij een volgende les, eventueel in een andere bibliotheek, als je maar van tevoren reserveert.  Geen enkele les wordt echter herhaald.  Er wordt telkens met andere teksten geoefend.

Aantal deelnemers: maximaal 20

Cursusdata: 2 vrijdagavonden, nl. 23 februari en 9 maart 2018 van 19.00-21.00 uur

Cursusmateriaal: Reproducties en enige documentatie zullen tijdens de lessen worden uitgedeeld.

Inschrijving:

   Wil je meedoen?  Geef je dan snel op.  Maximaal 20 personen kunnen zich opgeven in de bibliotheek, per telefoon (070 353 77 40) of per e-mail (loosduinen@bibliotheekdenhaag.nl + rick.hartmann@denhaag.nl).

Voor meer infowebsite: http://www.haagsepaleografie.nl

e-mail: rick.hartmann@denhaag.nl  telefoon: 06 42 76 43 46

Gegevens

Datum:
23 februari 2018
Tijd:
19:00 - 21:00
Kosten:
Gratis
Website:
https://www.bibliotheekdenhaag.nl/Artikelen/Paleografie-en-ontzettende-oplichters.htm

Organisator

Haags Gemeentearchief
Telefoon:
070 353 44 55
E-mail:
centralebibliotheek@bibliotheekdenhaag.nl
Website:
https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/haags-gemeentearchief.htm

Locatie

Bibliotheek Loosduinen
Loosduinse Hoofdstraat 555
Den Haag, 2552 AE
+ Google Maps
Website:
https://www.bibliotheekdenhaag.nl/Bibliotheken/Adressen-en-openingstijden/Loosduinen/Meer-over-deze-bibliotheek.htm