Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Rosmalen – Hoe heette Christiaan?

23 oktober 2018, 20:00 - 22:00 CEST

Evenement Navigatie

Lezing door Annemieke van der Vegt:

Hoe heette Christiaan?

Dinsdag 23 oktober 20 uur in Perron-3, Rosmalen

Kleine zaal open om 19:30 uur

Het was rond 1998 toen Annemieke van der Vegt haar naam intoetste op Google en op een stamboomsite terecht kwam waar stond dat de eerste Van der Vegt in haar lijn, afkomstig was van de Westkust van Afrika.

Het duurde tot 2013 voor zij besloot om op onderzoek te gaan naar zijn, in de familie vergeten levensverhaal. Nu, vijf jaar later, kan zij bijna zijn hele leven reconstrueren. Van zijn komst als ongeveer vijfjarige kindbediende in Nederland, zijn verblijf aan het Stadhouderlijk Hof, zijn werkzaamheden als Pluimgraaf, lantaarnopsteker en zakkendrager tot de laatste jaren van zijn leven toen hij zich tentoonstelde op kermissen.

Annemieke neemt je mee door het leven van Christiaan van der Vegt, laat de muziek horen die hij speelde en de plaatsen zien waar hij gewoond heeft. Zij reisde zijn leven na, niet alleen door de archieven met zeer onverwachte vondsten maar ook langs de kust van Guinee, het huidige Ghana.

Tijdens haar onderzoek ontdekte ze dat er veel meer jongetjes zoals Christiaan in Nederland waren in de 17e-, 18e– en 19e eeuw waardoor haar onderzoek tegenwoordig breder is dan alleen haar voorvader Christiaan. Annemieke zal u ook kennis laten maken met een Christiaan die in Den Bosch een dominee diende.

Alle huidige mogelijkheden gebruikt zij voor haar onderzoek en zal deze ook delen, van Google Alert tot aan waar de uitkomsten van DNA testen hebben geleid.

Wilt u al meer weten? Kijk dan eens op haar website www.hoeheettechristiaan.nl waar zij over haar zoektocht blogt.

Annemieke van der Vegt is amateur-historica en genealoge. Ze heeft een indrukwekkende hoeveelheid boeiende informatie gevonden en gaat daar nog steeds mee door. Haar blog heeft vele volgers en (inter)nationale belangstelling van wetenschappers. Dit heeft o.a. geleid tot  een studiebeurs voor de Summerschool “Early Modern European Black Studies” aan de Hertog Augustbibliotheek in Wolfenbüttel, de tentoonstelling “Uit de schaduw” in museum Weesp en een artikel in Volkskrant Magazine.

Toegang is gratis voor leden van de NGV, niet-leden betalen € 5,-.

Consumpties zijn voor eigen rekening.

Gegevens

Datum:
23 oktober 2018
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Perron-3, Rosmalen
Hoff van Hollantlaan 1
Rosmalen, 5243 SR
+ Google Maps
Telefoon:
073 – 850 7550
Website:
www.perron-3.nl