Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Hoogeveen – Paasgebruiken in Drenthe door Henk Nijkeuter

14 april 2018, 14:00 - 16:30 CEST

Gratis

Evenement Navigatie

Op zaterdagmiddag 14 april geeft Henk Nijkeuter in De Vredehorst te Hoogeveen een lezing over de tradities rond Pasen. Waar komt het gebruik van het paaseieren zoeken vandaan en waarom steken we elk jaar enorme paasbulten in de fik? 

Het heeft te maken met de niet-christelijke oorsprong van het paasfeest. De Germanen en de Romeinen vierden het feest van het licht en van het nieuwe leven. De goden en godinnen die zorgden voor de groei en het nieuwe leven in de natuur werden vereerd. De zon speelde daarin een hoofdrol. Vandaar het licht en het vuur dat we in vele vormen bij Pasen tegenkomen. Ook het gedoe met eieren heeft daarmee te maken. Het ei is al eeuwenlang een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. 

Henk Nijkeuter zal in deze lezing vertellen over de heidense en christelijke achtergronden van het paasfeest. Ook de gebruiken rond de paastijd – van vroeger en heden – zullen de revue passeren. Liedjes, teksten, filmbeelden van paastradities, gedichten en materiële zaken uit de paastijd komen aan bod.

Henk Nijkeuter is kenner van Drentse volksgebruiken en de Drentse literatuur en is werkzaam in het Drents Archief als hoofd Collecties en Publiek.

Gegevens

Datum:
14 april 2018
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
Gratis

Organisator

NGV Afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel
Telefoon:
0528-272433
E-mail:
webmaster@drenthe.ngv.nl
Website:
https://ontdekjouwverhaal.nl/onze-afdelingen/drenthe/

Locatie

De Vredehorst
Zuidwoldigerweg 32
Hoogeveen, Drenthe 7908 AD Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0528-273966
Website:
https://www.kerktijden.nl/gem/726/pkn-geref-kerk-hoogeveen2