Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Krimpen a/d IJssel – Lezing: De lange mars van Jean Jacques Emanuël Bécue

20 april, 13:30

Evenement Navigatie

Zaterdag 20 april 2019 om 13:30u

Op zaterdagmiddag 20 april a.s. hebben wij weer een lezing voor u in petto met als onderwerp:

De lange mars van Jean Jacques Emanuël Bécue, door Willem van der Velden- Bécue.

De lezing, op basis van zijn boek, gaat over twee mannen ten tijde van de Franse Revolutie. De één vertrekt vanuit Frankrijk (Gravelines) naar Nederland en wordt sergeant in het leger van Napoleon. De ander, Arie Johannes Knock, is een patriot uit Papendrecht die naar Gravelines vlucht en daar trouwt met de zuster van de sergeant. Beide mannen beleven een bewogen geschiedenis. De één marcheert zo’n 1.400 kilometer met het 146ste Regiment Infanterie en sneuvelt in Breslau (het huidige Polen). De ander trekt in 1795 door Nederland met Pichegru en vecht daarna in Frankrijk tegen de contra – revolutionairen (“les Chouans”, de nachtuilen). Hij gaat bovendien nog op een geheime missie naar Kaap Goede Hoop, om daar de Engelsen te verdrijven. Ten slotte komt deze patriot aan in Willemstad (Noord-Brabant) waar hij gedurende een korte periode commandant van de vesting wordt.

In de lezing wordt een beeld geschetst van de aanloop naar de Revolutie, de Revolutie zelf, de opstand in Nederland tegen de gevestigde orde en wat dit betekent in de verweven levens van twee individuen en hun families.

INFORMATIE OVER DE AUTEUR

Willem van der Velden-Bécue (schrijversnaam) is een nazaat van Jean Jacques Emanuël Bécue. Hij is van huis uit stedenbouwkundige en heeft tot recent gewerkt in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Hij is geboren in Pijnacker en heeft vijf jaar in Rotterdam gewoond. Op basis van de al bestaande stamboom heeft hij vijf jaar gezocht naar het verhaal en het leven van zijn voorvader. De naam Bécue is in Nederland uitgestorven. Met dit boek geeft hij een gezicht aan één van de vele soldaten uit de legers van Napoleon en krijgt de naam Bécue een plaats in de geschiedenis.

INFORMATIE OVER DEZE MIDDAG

Deze lezing is geheel gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. Neem dus gerust een gast mee.

De middag zal gehouden worden in BuurtKamer ‘De Vijverhoek’, Lage Vijver 2, 2923AH te Krimpen a/d IJssel. De inloop is vanaf 13:00u zodat u eerst een kopje koffie of thee kunt drinken.

Het bestuur van onze afdeling hoopt u weer te mogen ontmoeten op deze interessante middag. Tot ziens!

BuurtKamer ‘De Vijverhoek’ is zeer goed bereikbaar zowel met de auto als het openbaar vervoer. Voor wie met de auto komt is er meer dan genoeg gratis parkeergelegenheid op de 2 grote parkeerplaatsen rondom het gebouw. Stadsbussen van de RET lijn 97 (kortste route) en 98 stoppen voor de deur.

Gegevens

Datum:
20 april
Tijd:
13:30

Locatie

buurkamer de Vijverhoek
Lage Vijver 2
Krimpen a/d IJssel, 2923 AH Nederland
+ Google Maps