Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Leiderdorp – Dorpsgenealogie en demografie van Ter Aar (NGV Rijnland)

19 maart, 20:00 - 22:00

Gratis

Evenement Navigatie

Leonard van Kessel over dorpsgenealogie en demografie

Wat te doen als men de familie van eigen achternaam, die van de echtgenote, de kwartierstaten van je (klein)kinderen al hebt uitgezocht? Wel, dan gaat men gewoon ‘verder’ met de woonplaats waar de meeste familieleden vandaan komen, in dit geval: Ter Aar.

Ik ben aan genealogie begonnen in 1983, toen mijn grootvader 100 jaar werd. Van zijn achternaam, die veelvuldig voorkomt in de Rijnstreek, zijn al veel overzichten te extraheren. En daar gaat deze presentatie over: van dorpsgenealogie naar demografie.

Wat kan men meer verzamelen van één achternaam? Wat kan men meer verzamelen bij een kwartierstaat? Inderdaad, het zijn meestal de hoeveelheden van de primaire bronnen, van de secundaire en ook nog van tertiaire bronnen die de pc vullen met genealogische bestanden van de vele families. Inmiddels is een erg groot bestanden-mappenreeks opgebouwd met heel, heel erg veel genealogische informatie en kan men bij het produceren van de genealogische overzichten daar erg leuk gebruik van maken voor demografische overzichten.

Maar ik heb ook voorwaarden gesteld bij het onderzoek van dorpsgenealogie. Als geboren en 65 jaar getogen Ter Aarder kan ik u verklappen dat ik ‘elke stoeptegel’ ken in mijn geboorteplaats. De authentieke bewoners weet ik (bijna) allemaal te wonen; van de authentieke huizen weet ik het huisnummer en ook de samenstelling van het gezin dat daarin woonde.

In deze presentatie zal ik tevens laten zien wélke demografische elementen uit de genealogische database onttrokken kunnen worden.

Van talloze vragen (query’s) krijgt men als oplossing de meest leuke overzichten.

Gegevens

Datum:
19 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis

Organisator

NGV afdeling Rijnland
E-mail:
roberthulst@casema.nl

Locatie

Scheppingskerk, Leiderdorp
van Poelgeestlaan 2
Leiderdorp, 2352TD
+ Google Maps