Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Leiderdorp – Jantjes van Leiden, Kweekschool voor Zeevaart (NGV Rijnland)

20 maart 2018, 20:00 - 22:00 CET

Gratis

Evenement Navigatie

In 1986 publiceerde Rudie Kagie al over de Kweekschool voor Zeevaart in Leiden. Toen hem dertig jaar later door het Leids zeemanskoor Rumor di Mare werd gevraagd om in het kader van hun festival een praatje te houden over de historie van de school, ontstond het idee om het boek van destijds opnieuw uit te geven.
Hij kreeg daarvoor inzage in de dagboeken van de belangrijkste stichter: dominee Abraham Rutgers van der Loeff. Deze dominee was zijn tijd ver vooruit toen hij in 1855 het plan voor een Kweekschool voor Zeevaart in Leiden lanceerde, bedoeld om ‘vagebonderende straatjongens’ in Leiden zicht op een betere toekomst te bieden.

Vanavond laat hij ons meekijken naar deze periode in de geschiedenis van Leiden, naar de dominee en zijn motieven en schetst een beeld van de tijd waarin de oprichting van de Zeevaartschool plaatsvindt. Want de geschiedenis van de Kweekschool voor Zeevaart bleek veel boeiender dan hij zich dertig jaar eerder had gerealiseerd. Anno 2017 wordt de zee nog steeds aangeprezen als opvoedingsinstituut bij uitstek, tegenwoordig voor ‘randgroepjongeren’ die dreigen te ontsporen. De zeevaartschool werd een succes, maar veranderde voortdurend van karakter. Toen de overheid er in 1914 een kaderopleiding voor hoger marinepersoneel van maakte, was het idee om kansarme jongeren te helpen volkomen verwaterd.

Gegevens

Datum:
20 maart 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Scheppingskerk, Leiderdorp
van Poelgeestlaan 2
Leiderdorp, 2352TD
+ Google Maps

Organisator

NGV afdeling Rijnland
E-mail:
roberthulst@casema.nl