Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Lelystad – Reizen over zee: van zeil naar stoom

26 oktober 2019, 14:00 CEST

Evenement Navigatie

Van Zeil naar Stoom – reizen over zee.

door Dr. Anita M.C. van Dissel
universitair hoofddocent Maritieme Geschiedenis, Universiteit Leiden

Op 26 oktober organiseren wij een lezing in Museum Batavialand, Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad.
Parkeren is mogelijk in de VOC-garage of op P1 van Bataviastad.
Om 13:30 uur is de zaal open en staat de koffie klaar.
Om 14:00 uur start de lezing Reizen over zee: van zeil naar stoom
door Dr. Anita M.C. van Dissel

Ruim vier eeuwen geleden zwermden Nederlandse schepen en hun bemanningen uit over de wereldzeeën. Ze voeren naar het noorden, over de Atlantische Oceaan naar het westen en rond Kaap Hoorn en voorbij Kaap de Goede Hoop naar Azië. Ze dreven handel, gingen de strijd aan met Europese concurrenten, onderwierpen goed- of kwaadschiks lokale volken en stichtten nederzettingen en koloniën. De zee was de verbindingsweg voor het transport van goederen, mensen en ideeën; zij was de bron van economische activiteiten en was een prikkel tot technologische innovaties.

Aan boord van de Nederlandse handelsschepen waren ook passagiers geëmbarkeerd die om uiteenlopende redenen scheep gingen. Tot het midden van de negentiende eeuw ging het om een relatief kleine groep handelaren, bestuurders, soldaten, wetenschappers, missionarissen en avonturiers die overzee een bestaan wilde opbouwen. Reizen over zee bracht toentertijd grote risico’s met zich mee en was allesbehalve comfortabel. Na 1850 maakte de Nederlandse scheepvaart stormachtige ontwikkelingen door. In een steeds sneller tempo werd de traditionele zeilvaart verdrongen door de stoomvaart, die het mogelijk maakte om geregelde passagiers-, post- en vrachtdiensten met verre havens te onderhouden. Tot de Tweede Wereldoorlog was het personen- en goederenvervoer door grote rederijen als de Rotterdamsche Lloyd en de Stoomvaart Maatschappij Nederland veelal integraal verbonden met het koloniale rijk; de Holland-Amerika Lijn vervoerde migranten over de Atlantische Oceaan. Aan boord leefden verschillende groepen personen met, maar vooral naast elkaar: emigranten, soldaten, koelies, pelgrims, Indiëgangers en toeristen hadden hun eigen verblijven, regels en tradities.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis met als thema Zij/Hij wordt in deze lezing aandacht besteed aan de ervaringen van de mannen en vrouwen aan boord van passagiersschepen.

Gegevens

Datum:
26 oktober 2019
Tijd:
14:00

Locatie

Museum Batavialand
Oostvaardersdijk 01-13
Lelystad, Flevoland 8242 PA Nederland
+ Google Maps
Website:
www.batavialand.nl