Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Boxmeer – Lezing 1 : Genealogie als het moeilijk wordt; lezing 2 : Patentregisters

26 mei 2018, 14:00 - 16:30

Gratis

Evenement Navigatie

Vandaag twee lezingen :

Willem van Maren zal het gehoor meenemen naar de tijd van oude akten. In bijna ieder oud document worden personen genoemd. Is er sprake van een familierelatie en zo ja, welke? Zijn het misschien voorouders van ons?

En wat te doen als in bronnen gelijktijdig twee of meer personen dezelfde voor- en achternaam dragen?

Bij het stamboomonderzoek zoeken we naar personen en hun verwantschap. Zo lang we alleen maar zoeken in de registers van de burgerlijke stand of in doop- en trouwboeken is de onderlinge relatie van de personen doorgaans wel duidelijk. Nadat we deze bronnen hebben doorgewerkt wordt het stamboomonderzoek veel moeilijker.

 In de voordracht zal de nadruk liggen op de interpretatie van oude bronnen. Dit wordt toegelicht aan de hand van teksten en portretten. Hoe kunnen we reconstrueren wie de afgebeelde personen zijn en wat is hun familierelatie is geweest. De manier van redeneren is hierbij niet anders dan bij het interpreteren van oude akten. De lezing is een wegwijzer bij de zoektocht naar onze voorouders.

Lezing twee

Hierna volgt een tweede lezing die wordt verzorgt door onze afdelingssecretaris Piet Huvenaars met als onderwerp : Patentregisters.

Deze registers, die hun oorsprong vinden in het vroeg 19e eeuwse belastingstelsel, zijn niet breed bekend. Het patent was niet anders dan een door de staat uitgegeven vergunning voor het uitoefenen van een beroep. De registers bevatten dan ook zeel veel en interessante informatie over onze voorouders.

Met een beetje geluk ook voor u een mooie – wellicht nog onbekende – bron voor het “aankleden” van uw eigen familiegeschiedenis.

Gegevens

Datum:
26 mei 2018
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
Gratis

Locatie

Hotel ‘t Vertrek, Stationsweg 12, 5831CR Boxmeer
Stationsweg 12
Boxmeer, 5831 CR
Telefoon:
0485-577017