Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

LVC-Lezing: Wie schrijft die blijft

12 oktober 2019, 14:00 CEST

Evenement Navigatie

WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT, schrijven van een familiegeschiedenis

door: Jos Grimmelikhuizen

De indruk zou kunnen bestaan dat familie-geschiedenis een moderne eigentijdse vorm voor een genealogische publicatie is, maar schijn bedriegt.
Al in 1983 publiceerde NGV-erelid Nico Hamers uit Malden, de brochure “Van ordening tot familiegeschiedenis” en hield hij lezingen over dat onderwerp. Vanwaar dan toch de weerkerende belangstelling?
Zou het schrijven van een familie-geschiedenis een megaklus zijn waar iedere genealoog wel eens over denkt, maar slechts een enkeling zich aan waagt?

In de presentatie ‘Wie schrijft die blijft’ laat Jos Grimmelikhuizen zien dat ‘familie-geschiedenis’ geen eenduidig begrip is en dat genealogen veel keuzemogelijkheden hebben om hun geschiedenis vorm te geven. Wel is het zo dat iedere keuze consequenties heeft voor het onderzoek dat aan het schrijfwerk vooraf moet gaan en voor de vorm die de publicatie zal gaan aannemen.

Aan de hand van voorbeelden uit de NGV-bibliotheek, de afdelingsbibliotheek en zijn eigen boekenkast zal Jos Grimmelikhuizen laten zien wat anderen van hun familie-geschiedenis hebben gemaakt. Voorbeelden om na te volgen of juist niet.
De kern van de presentatie is een stappen-plan, een plan dat door iedereen naar behoefte en mogelijkheden kan worden gedetailleerd. Een plan ook waarvan men, zo men dat wil, onderdelen kan toevoegen, schrappen of vervangen.
Tot slot volgen twaalf tips, voor wie met het schrijven van de familiegeschiedenis wil beginnen en ook voor wie al een flink deel van het manuscript gereed heeft.

 

Jos Grimmelhuizen (Arnhem, 1944) was in zijn werkzame leven docent commerciële economie in het MBO. Sinds 1985 doet hij aan stamboomonderzoek en verzorgt hij regelmatig lezingen; hij is binnen de NGV actief, onder andere als penningmeester van de afdeling Achterhoek en Liemers.

Gegevens

Datum:
12 oktober 2019
Tijd:
14:00

Locatie

Hotel ‘t Vertrek, Stationsweg 12, 5831CR Boxmeer
Stationsweg 12
Boxmeer, 5831 CR
+ Google Maps
Telefoon:
0485-577017