Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Mill – LVC-Lezing: Wonderen in ‘t zonlicht

12 november, 20:00 CET

Evenement Navigatie

WONDEREN IN HET ZONLICHT

door: Hans van den Broek

Hans van den Broek was tot begin 2015 radioloog in het Helmondse Elkerliek ziekenhuis. Hij geeft al jaren lezingen over de geschiedenis van de geneeskunde. In de lezingen wordt geprobeerd een totaalbeeld te schetsen van de genees-kunde zoals onze voorouders die hebben meegemaakt. Zijn bevindingen heeft hij in 2010 vastgelegd in het (uitverkochte) boek ’Koorts en honger’.

In 2015 is het boek ’Wonderen in het zonlicht’ uitgekomen. Daarin wordt aan de hand van ruim 2.500 wonderen, of mirakels, beschreven uit de periode 1300 tot ver in de 18e eeuw. In deze mirakels (uit de plaatsen Aerle-Rixtel, Amersfoort, Arnhem, Bolsward, Boxmeer, Brugge, Delft, Dordrecht, Halle, Handel, ’s-Hertogenbosch, Kevelaer, Maastricht, Niervaert, Ommel, Rhenen, Stiphout en Scherpenheuvel) zijn tegen het licht gehouden en verbergen veel medische wetenswaardigheden en eigen-aardigheden. In de lezing worden deze mirakels met relativerende humor voor het voetlicht gebracht. Denk mee met de bedachte oplossingen en balanceer mee op de grens van religie en geneeskunde.

Waarom lamme kinderen hun krukken weggooien en ineens gaan lopen. Ook wordt uitgelegd hoe men gek kon worden van de angst voor de duivel. Waarom uit de kom geschoten botten na jaren weer op hun plaats schieten. Dat je vroeger echt alleen maar lijdzaam kon afwachten bij een pijnlijke niersteen. Wat je moest doen met een navelbreuk. Wat een moeder met een kind met koortsstuipen deed. Tussen alle wonderen door komen onverwachte juweeltjes aan vergeten kennis boven water. Over eieren, kaarsen, het vernoemen van kinderen naar een heilige en het verschijnsel wisselkind.


Zaal open om 19.30 uur

Na de Lezing:

NAJAARS – LEDENVERGADERING

 

Gegevens

Datum:
12 november
Tijd:
20:00

Locatie

Wijkaccomodatie De Wester
Havikstraat 1
Mill, Noord-Brabant 5451 XG Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0485-455021
Website:
https://www.dewestermill.nl/