Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Naarden – Nieuwjaarsbijeenkomst; Gooise museale collecties en Landbouwkoloniën Maatschappij van Weldadigheid

19 januari, 13:00 - 15:30

Evenement Navigatie

Na een welkomst drankje op het nieuwe jaar spreekt Mw Laura Grijns over Gooise museale collecties. Vervolgens geeft Dhr Wil Schackmann zijn presentatie over “De  Landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid”

Mw Laura Grijns over Gooise museale collecties
Sinds juni 2017 is Laura Grijns aangesteld als regioconservator voor de  musea in de Gooi en Vechtstreek. Ze werkt voor de hele regio maar haar bureau staat in Singer Laren. Naast het organiseren van samenwerkingsprojecten adviseert Laura musea over collecties en bedrijfsvoering, zij ondersteunt bij het collectiebeheer van de regionale musea en verzorgt trainingen. De meest in het oog springende activiteit van Laura was de organisatie van het succesvolle erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht. Tijdens dit zomerfestival van de musea en erfgoedinstellingen trokken de deelnemende partners minimaal 20% meer bezoekers. Er werden zeven tentoonstellingen georganiseerd, er waren lezingen en rondleidingen op allerlei plekken in de regio, er was een kinderprogramma met workshops en er is een speciaal doeboek geschreven. De musea hebben besloten om voortaan om het jaar weer een erfgoedfestival te organiseren. De zomer van 2020 en 2022 verzorgen de musea wederom binnen een overkoepelend thema een gevarieerd programma. In 2020 doen ook de bibliotheken mee met een literair programma en ook het muziekfestival Wonderfeel doet mee. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zal Laura het thema van 2020 toelichten.
Voor het programma en de vlogs kijk op www.groeningooivecht.nl
Of geniet van de aftermovie via deze link : https://www.vvvgooivecht.nl/nl/zien-en-doen/natuur-en-tuinen/erfgoedfestival

Wil Schackmann over “De  Landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid”
Bij het woord ‘kolonie’ denk je aan een ver land aan de andere kant van de aardbol. Maar in de eerste helft van de negentiende eeuw trekken ‘kolonisten’ uit heel Nederland naar zuidwest-Drenthe. In de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid proberen zij daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Wil Schackmann schreef vier boeken over de koloniën van weldadigheid (De proefkolonie, De bedelaarskolonie, De kinderkolonie en De strafkolonie). Dankzij het geweldige archief van de Maatschappij van Weldadigheid lukt het heel ‘dichtbij’ de eerste bewoners van de koloniën te komen en zijn hun belevenissen en hun gevoelens bij de ‘weldadigheid’, die ze ondergaan, bijna van dag tot dag te volgen.

Wil vertelt met veel anekdotes over de belevenissen van die kolonisten in nieuwe nederzettingen als Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord en later de Ommerschans en Veenhuizen. Over weeskinderen, die een deel van hun jeugd daar doorbrengen, over kolonisten, die in conflict komen met de strenge koloniale discipline rond zedelijkheid, werkzaamheid en properheid. En over geslachten die daar werkelijk ‘allengkens worden opgebeurd uit de zedelijke verbastering’ waar zij door hun armoede in terecht gekomen zijn en die later succesvolle nazaten, tot aan een Tweede Kamervoorzitter toe, zullen voortbrengen.

Vrije kolonie Gezicht op Willemsoord

Gegevens

Datum:
19 januari
Tijd:
13:00 - 15:30

Organisator

NGV afdeling Gooiland
Telefoon:
035 5445279
E-mail:
secretaris@gooiland.ngv.nl

Locatie

Witte Kerk, Naarden
Koningin Wilhelminalaan 15
Naarden, 1411 EL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
035 6783642
Website:
http://www.wittekerknaarden.nl