Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Zierikzee – Opstand en 2 eeuwen Macht, Malaise en Migraties tussen 1500-1700 in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk/NGV

6 oktober 2018, 10:00 - 16:00

Gratis

Evenement Navigatie

Maand van de Geschiedenis 2018: Opstand
Elk jaar vindt in oktober de Maand van de Geschiedenis plaats. Dit is hét grootste historische evenement van Nederland. Een maand lang zetten honderden culturele organisaties in Nederland geschiedenis in de schijnwerpers. Geschiedenis is altijd aanwezig. Deze moet verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Het thema voor 2018 is: ‘Opstand’. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest.
Op zaterdag 6 oktober organiseert het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland een Geschiedenisplein op de eerste verdieping van het gemeentehuis in Zierikzee. Er is een lezing gehouden over de sociale verhoudingen in de afgelopen eeuwen die onder meer hebben geleid tot opstand. Vertoning van de film ‘De Tien van Renesse’ en een gesprek met onder meer de maker Tjeerd Muller. Materiaal uit de archieven laat zien hoe het thema ‘Opstand’ door de eeuwen heen in de geschiedenis van Schouwen-Duiveland (S-D) is terug te vinden. Op de Erfgoedmarkt zijn stands van alle musea van S-D; Vereniging Musea S-D; Stad en Lande (Heemkundige Kring); Stichting Monumenten S-D; Vereniging De Zeeuwse Molens; Boerderijenstichting Zeeland.
De afdeling Zeeland van de NGV neemt hier ook aanwezig. Omdat genealogie en geschiedenis zijn twee wetenschappen die onlosmakelijk met elkaar vervlochten zijn.
De NGV zal aanwezig zijn met enkele stands en er vinden genealogische spreekuren plaats. Ook komt de afdeling computergenealogie NGV (GDP) en is Geneanet aanwezig. We zullen nog andere verenigingen uitgenodigd worden.

Voordracht Robert Philippo – 2 eeuwen Macht, Malaise en Migraties tussen 1500-1700 in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk
De zeer interessante voordracht van Robert Philippo met de titel “2 eeuwen Macht, Malaise en Migraties tussen 1500-1700 in de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk” begint om 13.30 u.
(NB Dit keer NIET in De Vroone)

Introducees welkom.

 

A4_folder_geschiedenisplein

Gegevens

Datum:
6 oktober 2018
Tijd:
10:00 - 16:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Gemeentehuis Schouwen-Duiveland (Zierikzee)
Laan van Sint Hilaire 2
Zierikzee, 4301 SH
+ Google Maps
Telefoon:
0111-452000
Website:
https://www.schouwen-duiveland.nl