Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

‘s-Gravenzande – Delft en zijn ommeland tot 1800

13 februari 2018, 20:00 - 22:15 CET

€2,00

Evenement Navigatie

‘Delft en zijn ommeland van de middeleeuwen tot 1800’

Delft was tot het einde van de 18e eeuw een (voor die tijd) grote en machtige stad. Muren, poorten en bolwerken zorgden voor een strenge grens tussen stad en ommeland, tussen burgers en buitenlui.

Maar de invloed van de stad hield niet op bij de poort. Delft vervulde een regiofunctie voor heel Delfland: bestuurlijk, juridisch, kerkelijk maar vooral economisch. De stad beheerste de infrastructuur van de Leidschendam tot Delfshaven en van Berkel tot Maassluis. Delft investeerde fors in goede verbindingen en verdedigde die tot elke prijs. Ze waren namelijk van levensbelang voor de aanvoer van voedsel en brandstof naar de stad en de export van de hier gemaakte producten als bier en aardewerk. Boeren, tuinders en turfhandelaren uit de wijde omgeving waren afhankelijk van een goede verbinding met de stedelijke markt om hun producten te verkopen. Omgekeerd kochten zij daar artikelen die op het platteland niet beschikbaar waren.

In deze lezing worden pakkende voorbeelden gegeven van de nauwe relatie tussen Delft en zijn ommeland door de eeuwen heen. Meestal waren de verhoudingen goed en hartelijk, maar soms ging het er hard aan toe.

Over de spreker: Gerrit Verhoeven studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 1992 promoveerde.

Van 1994 tot 2006 was hij gemeentearchivaris van Delft – en ommeland, want in zijn tijd brachten ook Pijnacker, Nootdorp, Schipluiden, Maasland en Rijswijk hun archieven onder in Delft. Tegenwoordig is hij freelance historicus, archivaris en antiquair. In 2015 verscheen van zijn hand De derde stad van Holland. Geschiedenis van Delft tot 1795.

Gegevens

Datum:
13 februari 2018
Tijd:
20:00 - 22:15
Kosten:
€2,00
Website:
https://www.oudwestland.nl/index.php/component/eventlist/details/72-delft-en-zijn-ommeland-tot-1800

Locatie

De Brug, zalencentrum
Koningin Julianaweg 61
's-Gravenzande, 2691 GC
+ Google Maps
Telefoon:
0174-413 623
Website:
https://www.zalencentrumdebrug.eu/