Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Tilburg – Bid- en devotieprentjes

19 februari, 14:00 - 16:00

Evenement Navigatie

Bid- en Devotieprentjes

Bidprentjes, wie kent ze niet. Ferrie Moubis, tot voor kort voorzitter van de NGV-afdeling Zeeland, doet al ruim 35 jaar genealogisch en familie onderzoek. Sinds 1986 is hij verzamelaar van bidprentjes voor dat onderzoek.

Maar wanneer en hoe zijn ze ontstaan? De Antwerpse devotieprentjes werden een begrip in de katholieke wereld. In de 17e eeuw ontstond in Haarlem het gebruik om op de achterzijde van Antwerpse devotieprentjes een gebed voor de overledene te vragen. In de 19e eeuw werd een ‘bidprentje’ maken voor overledenen een algemeen gebruik in de Zuidelijke Nederlanden. Na 1900 ontstaat er een grote diversiteit in prenten, veelal door lokale drukkers in Nederland en België gemaakt. Foto’s en kunst met een grote K doen hun intrede. Met het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) verandert er niet alleen veel in de R.K. kerk maar ook in het bidprentje. Het verzoek om gebed voor de overledene verandert in een herinnering aan de overledene. Het bidprentje wordt een gedachtenisprentje.
Bidprentjes zijn dankbare bronnen voor genealogen om gegevens te vinden maar ook met prachtige afbeeldingen die goed te gebruiken zijn om een publicatie te verfraaien. Bidprentjes worden vaak gebruikt bij genealogie maar zijn ze wel zo betrouwbaar? Na deze lezing kijkt u met andere ogen naar het bidprentje.

Gegevens

Datum:
19 februari
Tijd:
14:00 - 16:00

Organisator

NGV afdeling West Noord-Brabant
Telefoon:
06-53573680
E-mail:
secretaris@westnoordbrabant.ngv.nl

Locatie

Boerke Mutsaers, Tilburg
Vijverlaan 2
Tilburg, 5042 PZ
+ Google Maps
Telefoon:
013 - 590 08 08
Website:
http://www.boerkemutsaers.nl/