Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

WNB-Stamboomcafé plus presentatie

21 februari 2018, 13:00 - 17:00 CET

Evenement Navigatie

Stamboomcafé

Geniet je ook zo van de verhalen uit Verborgen Verleden? En zou je eigenlijk ook wel willen weten of er verborgen verhalen in je eigen familie zitten? Maar hoe pak je dan zoiets aan? Misschien is een voorvader ook wel soldaat geweest in het leger van Napoleon. Of kwam hij uit een ander land naar Holland, op zoek naar werk en geluk.
De NGV afdeling West Noord-Brabant organiseert op woensdagmiddag 21 februari een stamboomcafé, waar je misschien een antwoord kunt krijgen op je vragen.

Het stamboomcafé staat in het teken van elkaar ontmoeten. Maar tijdens de bijeenkomst wordt door Anton Neggers, voorzitter van de NGV afdeling Kempen en Peelland, een presentatie verzorgd onder de titel ‘Arm en rijk in de genealogie.

Arm en rijk in de genealogie
“De geschiedenis van een of andere gewone familie, hoe nederig ook, over vijf of zes generaties volledig vertaald, zou een beter beeld geven van de toestand en de vooruitgang der maatschappij dan de meest doorwrochte verhandeling” Robert Southey (1774-1843). 
Een stamboom is méér dan een verzameling namen, data en plaatsen. Er zijn veel manieren om van een stamboom een uitgebreide familiegeschiedenis te maken. Bijzondere bronnen, historisch onderzoek, maar ook uw eigen familiearchief kunnen u daarbij helpen. In een familiegeschiedenis spelen niet alleen mensen, maar ook hun bezittingen, levensomstandigheden en belangrijke gebeurtenissen een rol.
In deze lezing staat het thema “arm en rijk” centraal. We kijken hoe we bezit en welvaart kunnen terugvinden in de archieven. Aan de orde komen onder andere eigendom, armenzorg, belastingen en de bronnen waarin we hiervan sporen kunnen terugvinden.
Anton Neggers (Boxtel, 1959) is jurist en werkzaam in het hoger beroepsonderwijs.
Als genealoog en regionaal historicus is hij met name gespecialiseerd in de geschiedenis van de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Anton publiceert over genealogie en regionale geschiedenis, over onderwerpen als het plaatselijk bestuur in de achttiende eeuw, de politieke reformatie en strafprocesrecht. Zijn artikelen verschenen onder andere in Campinia, de Brabantse Leeuw, InBrabant en Gens Nostra. In 2007 verscheen zijn boek Schelmen en Hontsvotten Werck, over de moord op de drossaard van Oirschot in 1735.

Bij de afbeelding:  Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’, Jan Havicksz. Steen, 1655. © Rijksmuseum Amsterdam

Gegevens

Datum:
21 februari 2018
Tijd:
13:00 - 17:00

Locatie

Stadsarchief Breda
Parade 10
Breda, Noord Brabant 4811 DZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
076-5294420
Website:
https://stadsarchief.breda.nl/