Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Breda – Tips en valkuilen bij stamboomonderzoek

21 maart 2018, 13:00 - 17:00 CET

Evenement Navigatie

Opening Park Trekpot te Breda in 1933. Foto: Persbureau Het Zuiden. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Stamboomcafé
Geniet je ook zo van de verhalen uit Verborgen Verleden? En zou je eigenlijk ook wel willen weten of er verborgen verhalen in je eigen familie zitten? Maar hoe pak je dan zoiets aan? Misschien is een voorvader ook wel soldaat geweest in het leger van Napoleon. Of kwam hij vanuit een ander land naar Holland, op zoek naar werk en geluk.

Ook zo benieuwd naar jouw familiegeschiedenis? Naar de voorouders van je opa, de kinderen van je oudtante? Waar kwamen zij vandaan en wat was hun beroep?
Als je antwoorden zoekt op vragen naar je verborgen verleden dan is dit stamboomcafé misschien echt iets voor jou. Medewerkers van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling West Noord-Brabant en het Stadsarchief Breda helpen je graag op weg bij het stamboomonderzoek!
Bezoekers kunnen hun vragen stellen, aangeven waar ze ‘vastlopen’ in hun stamboomonderzoek en hulp krijgen bij het gebruik van de databases op de website van het archief. Voor vragen bij het gebruik van enkele computerprogramma’s voor genealogisch onderzoek is een helpdesk aanwezig.

Presentatie
Onze secretaris, Frans Roelvink, zal een presentatie verzorgen over tips en valkuilen bij je stamboomonderzoek. Aan de hand van een 25 ‘Gouden Regels’ zal hij tips geven en waar je toch op moet letten om niet in een valkuil te vallen.

Wie interesse heeft in zijn eigen familiegeschiedenis begint enthousiast met onderzoek, veelal op internet. Diverse websites en publicaties geven uitleg voor de beginner over hoe het onderzoek opgezet en gestart moet worden, over hoe bronnen opgespoord en gebruikt dienen te worden.
Ook geven ze uitleg over bijvoorbeeld stamboom programma’s en over welke uitvoermogelijkheden die hebben.
Maar eenmaal aan de slag ontdekt de genealoog al snel dat er heel veel uitzonderingen op de theorie zijn. Iedere onderzoeker komt vroeg of laat tot de ontdekking dat hij of zij beter een andere werkwijze had kunnen hanteren of dat informatie die eerst niet belangrijk leek ineens cruciaal is voor het verdere onderzoek.
In deze presentatie wordt geen uitleg gegeven over hoe het genealogisch onderzoek in de diverse bronnen uitgevoerd moet worden. Daarvoor zijn andere lezingen en cursussen beschikbaar. Aan de hand van een 25 tal verzamelde ‘gouden regels’ laat onze afdelingssecretaris, Frans Roelvink, de toehoorders nadenken over hun wijze van onderzoek. Hij doet dit aan de hand van eigen ervaringen en voorbeelden, maar wil daarbij ook de ervaringen van andere (aanwezige) genealogen betrekken. In deze presentatie komen tips, maar ook valkuilen bij het onderzoek ter sprake.
De presentatie richt zich niet alleen op beginnende genealogen, ook gevorderde onderzoekers zijn van harte welkom om hun eigen ervaringen in te brengen.

 

Gegevens

Datum:
21 maart 2018
Tijd:
13:00 - 17:00

Locatie

Stadsarchief Breda
Parade 10
Breda, Noord Brabant 4811 DZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
076-5294420
Website:
https://stadsarchief.breda.nl/