De redactie

Redactie

   

 

 

 

Paul op den Brouw

[verhaal en foto volgen].

Hoofdredacteur.

Rob Dix

Hoe ik in de redactie ben terecht gekomen? Medio 2013 stapte de toenmalige redactie op. Continuïteit van het blad is echter van cruciaal belang voor de leden en de vereniging, dus heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik heb redactionele vaardigheid en heb vroeger al eens deel uitgemaakt van de redactie. Wat ik prachtig vind aan genealogie zijn de verhalen van mensen. En het doen van onderzoek heeft mijn inzichten geweldig verrijkt. Specialiteiten: 55 jaar onderzoek heeft mij een schat aan kennis en ervaring opgeleverd die ik graag deel met anderen.

 

Dagelijkse redactie … Dat is alles wat er gedaan moet worden plus de Rubriek Tijdschriften.

Maja Westhoff

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen? Ik zag in een oproep op de website van de NGV, dat er een acuut gebrek was aan redactieleden. Omdat ik al eerder een blad gemaakt had, heb ik aangeboden hiermee te willen helpen.
Wat vind ik geweldig aan genealogie? Voor mij is genealogie een poging tot beter begrip van de geschiedenis. Bovendien houd ik erg van puzzelen.
Specialiteiten: DNA-onderzoek. 

 

Eindredacteur. Dat betekent alle artikelen verzamelen, mooie plaatjes zoeken voor de voorkant, overleg met het opmaakburo, schrijven van stukjes bij de voorplaat en de Rubriek Portretten.

Redactiemedewerkers

   
Ton Bruijnis

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen? Leden steken vaak veel tijd en energie in hun onderzoek naar het leven van hun voorouders. Dat leidt tot publicaties die aan de Vereniging worden aangeboden voor opname in de bibliotheek. Terecht stellen zij het op prijs indien Gens Nostra met een boekrecensie aandacht geeft  aan hun werk. 
Enige tijd geleden zag ik in Gens Nostra een oproep voor boekrecensenten en omdat ik zelf kort daarvoor een boek had geschreven over mijn familiegeschiedenis sprak het recenseren van boeken mij wel aan. Zo ben ik boekrecensent voor Gens Nostra geworden. 
Wat vind ik geweldig aan genealogie? Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis en genealogie combineert geschiedenis met je familieverleden. Daarbij komt dat ik analyseren, deduceren en puzzelen leuk vind en dat komt bij genealogie goed van pas.

Boekrecensies en boeksignaleringen

Hans van Felius

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen? Er was behoefte aan redactieleden, en ik ben daarom toegetreden tot de redactie; ik werd toen verantwoordelijk voor de boekenrubriek. Omdat ik geconfronteerd werd met tijdgebrek ben ik gestopt met het actieve redactionele werk en beperk me nu tot het schrijven van recensies en boeksignaleringen.

 

Boekrecensies en boeksignaleringen

Laurens Hoogteijling

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen?
Wat vind ik geweldig aan genealogie? Dat zal ik je vertellen …
Specialiteiten:

 

Jos Kaldenbach

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen? Nog even en dan ga ik weer wat anders doen.
Wat vind ik geweldig aan genealogie? Dat zal ik je vertellen …
Specialiteiten:

     
Bert M. Kamp

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen? Ik ben al vele jaren medewerker van de bibliotheek van de NGV en werd wel eens te hulp geroepen als er een brief in het Frans werd ontvangen of beantwoord moest worden.
Wat vind ik geweldig aan genealogie? Mijn belangstelling voor geschiedenis dank ik aan mijn bevlogen leraar op de middelbare school Dr. H.A. Enno van Gelder. Zo ontdekte ik genealogie als hulpwetenschap bij geschiedenis, maar inmiddels is geschiedenis bij mij ook hulpwetenschap bij genealogie …

 

Sinds 2012 bespreek ik de Franstalige (en gemakshalve ook de andere Belgische) tijdschriften voor Gens Nostra. Omdat ik ook nog een hinderlijk pietje-precies ben inzake spelling en taalgebruik help ik de eindredacteur van Gens Nostra met de controle van de drukproeven

Leny van Lieshout

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen? Frits heeft me gevraagd nadat ik een artikel in GN had geschreven en sindsdien werk ik mee als de redactie het erg druk heeft.
Wat vind ik geweldig aan genealogie? Ik ben cultuurhistorica en weet bovendien veel van de geschiedenis van Grave (NB) waar ik woon. Genealogie is een type onderzoek dat erg kan profiteren van historisch onderzoek dat om andere redenen wordt gedaan.
Specialiteiten: Historisch onderzoek

Contact met auteurs

Harmen Snel

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen? Gewoon gevraagd natuurlijk. Door drukke werkzaamheden ben ik vooral beschikbaar als bepaalde thema’s aan de orde komen.
Wat vind ik geweldig aan genealogie? De genealogische puzzel oplossen is verslavend. Ik begon daarmee toen ik twaalf jaar oud was en heeft me nooit meer los gelaten. Ik heb er zelfs mijn werk van kunnen maken. De adrenaline die je lijf aanmaakt als je (een moeilijk) probleem hebt opgelost kan sensationeel zijn. Zoals sporters die een record neerzetten. Dat zo’n ervaring niet een dagelijkse ervaring kan zijn moge duidelijk zijn. Het gaat er eigenlijk om dat je een probleem kon oplossen dat er al jaren lag. Dat kan alleen met gedegen onderzoek. Op het internet ga je die oplossing meestal niet vinden. Tenzij iemand je al voor is geweest…
Specialiteiten: Alles wat met Amsterdam te maken heeft en (bijna) alles wat te maken heeft te maken met de moeilijk oplosbare gevallen (vondelingen, onechte kinderen, migranten, Joden, Doopsgezinden, criminelen, reizende lieden, etcetera). Verder in het algemeen Demografie, gebruiken, dorpsgenealogieën, onderzoek in het buitenland en ga zo maar door.

 

In de praktijk is dat contact met de auteurs. Ik probeer in mijn redactiewerk zo veel mogelijk de oorspronkelijke tekst van de auteur te respecteren. Ook al ik ben het niet altijd met de opzet eens. Maar soms moeten er echt stukjes uit, of juist aan toegevoegd. Of tekstueel anders, meer exact of juist niet. Door mijn drukke werkzaamheden kan ik slechts een klein deel van de auteurs begeleiden.

Bart Schuurman

Hoe ben ik in de redactie terecht gekomen?
Wat vind ik geweldig aan genealogie? Dat zal ik je vertellen …
Specialiteiten:

 

 

Naar de beginpagina van Gens Nostra