Heraldisch tijdschrift 2018 nr 1

De Familie Chastelein

In dit artikel passeren familiewapens op prenten, portretten, porselein en aardewerk. Beschreven wordt de familie Chastelein,  afkomstig rond 1600 uit Dordrecht. Het waren regenten-kooplui en brandewijnstokers. Ze maaktem carrière in dienst van de VOC.
Prachtig uitgewerkte studie met fraaie afbeeldingen. Een interessant punt is dat de wapens van de familie veel overeenkomsten hebben met die van de bekende familie de Jonge.

De wapens van Nederlands-Brazilië

Dit artikel bespreekt de verzamelkaartjes van de firma Eucalol. Deze kaartjes bevatten heraldische afbeeldingen. De interessantste zijn de vrijwel hier onbekende wapens van de provincies Nederlands-Brazilië.

Het wapen Vladeracken

Vladeracken is een bekende Bossche familie waarvan leden in de Sint Jan zijn begraven. De bekendste is Christopher van Vladeracken, een humanist uit de 16de eeuw. Hij was  een buitenechtelijk kind van Ridder Gerard van Vladeracken. Sommige leden van deze familie hadden adelpretenties en voerden ten onrechte de titel Jonker. Er zijn verschillende pogingen gedaan om in de adel te worden opgenomen. Schitterend uitgewerkte studie, zeer lezenswaardig.