Genetische markers volgen niet de nationale grenzen

 

 DNA-experts weten het al jaren weten: de claims van DNA-voorouders uit een bepaald land zijn vaak nep. Zwervende volksstammen beperkten zich niet tot hun politieke grenzen. Bovendien is bijna het hele westelijk halfrond een smeltkroes van mensen die uit veel verschillende landen komen.

Kan een DNA-kit je precies vertellen hoe Mexicaans je bent? Niet volgens een van de toonaangevende genealogische DNA-experts van vandaag.

“Het is een onmogelijkheid om echt iemands DNA te identificeren als ‘Mexicaan’. Het is goed om uitspraken over nationaliteit van sommoige DNA-laboratoria met een grote korrel zout te nemen

“Genetische genealogische testen zijn veel ingewikkelder. Op DNA gebaseerde genealogische bedrijven doen het slechts goed wanneer  onderscheid tussen verschillende continenten, zoals Azië, Amerika, Europa en Afrika.

“Maar daarnaast is het moeilijk om naar specifieke landen of regio’s door te bladeren, zei hij. Dat geldt in het bijzonder voor Amerika, Mexico, de Verenigde Staten, Canada en Midden- en Zuid-Amerika, omdat hun bevolking historisch gezien bestaat uit immigranten uit alle delen van de wereld. ‘

jw.koten@hccnet.nl