Archief Mook-Middelaar naar Regionaal Archief Nijmegen

 

Archieven met historisch materiaal van de gemeente Mook en Middelaar zijn deze week overgebracht naar het Regionaal Archief Nijmegen (RAN).
Het gaat om 100 meter aan stukken waar belangstellenden nu online naar kunnen doorzoeken. De documenten zelf zijn niet digitaal te bekijken. Hiervoor moeten mensen naar de studiezaal van het RAN aan de Mariënburg.

Het archief gaat over de gemeente Mook en Middelaar en haar voorgangers (1795-2000). Ook liggen documenten van de schepenbank Mook (1644-1790), de schepenbank Middelaar (1792-1796), het burgerlijk armbestuur (1732-1964) en een bouwarchief (1937-1976) nu in Nijmegen. Wat opvalt, zijn de vele verschillende hogere overheden waar Mook en Middelaar mee te maken heeft gehad. Er zijn zowel Duitstalige, Franstalige als Nederlandstalige bronnen te vinden. Dit is het eerste volledig Limburgse archief dat wij beheren”, zegt een RAN -woordvoerster. ,,Het komt weinig voor dat een archief in een andere provincie wordt bewaard.” Mook koos voor Nijmegen vanwege de (historische) oriëntatie van de inwoners op die stad.

 

Nijmegen heeft een moderne goed geëquipeerd archief waar de archivalia in geconditioneerde omgeving lang goed blijven. Voort veel Limburgers kan deze overbrenging wellicht de ogen doen  fronsen, maar als je  territoriaal de zaak bekijkt is dit de beste keuze