Archief Nijmegen: Ruim 1700 ansichtkaarten offline

Onlangs heeft de Rechtbank Den Haag Erfgoed Leiden veroordeeld tot een boete voor het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten. Naar aanleiding van dit vonnis heeft het Regionaal Archief Nijmegen helaas moeten besluiten een groot aantal scans van ansichtkaarten in de beeldbank offline te halen.

 

Daar waar het mogelijk is hebben wij met auteursrechthouders afspraken gemaakt om hun foto’s op onze website te publiceren. In veel gevallen is de maker en/of auteursrechthouder van foto’s echter niet te achterhalen om expliciet toestemming te krijgen. Het tonen van de foto’s in de beeldbank zien wij juist als een manier om onbekende rechthebbenden zich te laten melden. In deze gevallen geven we in de beeldbank aan dat de afbeelding auteursrechtelijk beschermd is; de afbeelding is niet te downloaden en wordt alleen in een lage resolutie getoond.

Voor ruim 1700 ansichtkaarten achten wij het risico van publiceren nu echter te groot. U kunt deze ansichtkaarten nog wel bekijken op de computers in onze studiezaal.

Om het zoeken naar afbeeldingen van Nijmegen en omgeving voor historisch onderzoek, het illustreren van publicaties of voor eigen plezier of herinneringen via onze digitale studiezaal mogelijk te houden, blijven wij ons inspannen om zo veel mogelijk foto’s in de beeldbank te blijven tonen.