Archief Broek en Waterland – Scans uitgebreid

Archief Broek en Waterland bericht :
Honderden nieuwe bronnen beschikbaar
Scans van genealogische bronnen uitgebreid

Een groot digitaliseringsproject in 2018 heeft er toe geleid dat op de (vernieuwde) website van het Waterlands Archief scans van honderden nieuwe archiefbronnen te vinden zijn, die u kunnen helpen bij het vinden van genealogische gegevens.
Zo zijn lidmatenregisters en kopie-DTB’s van vele kerkgenootschappen in de regio Waterland gescand, allerlei bronnen uit gemeentearchieven (bijvoorbeeld registers van naamsaanneming en van ingekomen en vertrokken personen, akten van indemniteit en van goed gedrag, inschrijvingsregisters van de Nationale Militie, volkstellingsregisters enz.) en gaardersregisters.

Vóór 1850

Bij het seleteren van de bronnen is gelet op de periode vóór 1850. Hierdoor wordt het wellicht iets gemakkelijker om gegevens over uw voorouders in de archieven te vinden in de periode vóór het Bevolkingsregister (vóór 1850 dus).

Naar de genealogische bronnen

Volg deze link. Of ga naar Personen: Scans van genealogische bronnen.
U komt bij een lijst waarin alle 1345 genealogische bronnen onder elkaar staan. Gebruik de filters aan de linkerzijde om gemakkelijker bij de gewenste plaats of soort bron te komen.

Hoe ziet u of de bron nieuw is of niet? 

Als u de bron in de lijst éénmaal aanklikt, ziet u bij ‘Opmerking’: Gedigitaliseerd in (jaartal). Is dit 2018, dan is het een van de recent toegevoegde serie scans.

Hoe kunt u de scans van de bronnen inzien?

De rechter kolom in het overzicht toont ‘Inzien’ als de scans daadwerkelijk gekoppeld zijn (wat soms nog niet het geval is, helaas). Klik op het woord ‘Inzien’, en u gaat naar de strip met scans, die u kunt open klikken. U bent doorgelinkt naar de archiefinventaris, waar de scans gekoppeld zijn.
Als u wilt terugkeren naar het overzicht met genealogische bronnen, scroll dan helemaal naar boven, en klik op ‘Terug naar genealogische bronnen’, in de donkerblauwe balk.

In de kolom Zoeken op naam: Nee/Ja kunt u zien of u het gescande archiefstuk op naam kunt doorzoeken. Klikt u op Ja, dan wordt u doorgelinkt naar deze zoekingang, en kunt u de gezochte naam/namen invullen. Staat er nee, dan kunt u het gescande archiefstuk alleen doorlezen.

Bezoekadres: Waterlandsarchief

Jw.koten@hccnet.nl